D人走左請唔返點算

410 回覆
503 Like 70 Dislike
將心比己,
你收2皮肯唔肯做.
肯就自己做埋, 叫老闆比多兩皮你
老老豆豆
留得港遲早得群返班大陸人一條出路
比你做埋就唔會有2皮
打個3-4折啦
有幾千蚊代就算係咁
都有既 請唔到人>管理差>生意差>養唔起公司>蝕錢>執
認同
樓主應該整開一啲戰略物資或者冇人識嘅野
d bank門口打雜都30
你開20邊個會做…
真,想知有幾技術
請祖國人才
去到呢啲行頭咁窄嘅,一定有內部培訓,好似中電港燈咁,有見習技術員計劃,有晒career path,招唔到人就會檢討薪酬
唔會話咩
有D技術位
你出幾多錢都無人in
唔識就唔識

唔通話請唔到人所以要停電咩?
你出夠價錢就會請到,如果無人in即係出手未夠。
你間公司出手低/ 待遇福利嗰啲差
邊會有人嚟呀
香港整光刻機、3納米晶片、核彈應該都真係開幾多錢都請唔到
呢個世界無話無左邊個唔得
試下跟銀行假再有額外津貼同放特別假再高同行50%以上加醫療保。你班老細就係覺得下屬所有人都係等錢洗可以賤價請
我同另一個管理層走左之後
有一班同事都跟住走
2星期後我收到啲客whatsapp話想轉去我新公司同我繼續合作
1個月後舊腦細求我地返去幫手(無加人工同福利)
其實我地已經搵到份更好既工 於是叫佢自己再搵人聽啲客講 舊老細依家四圍cold call/想炒冷飯r job
希望舊公司可以早日收皮
咁你係衰之前唔加多d留人
問題都係💰度
無加人工同福利就過主啦
加人工
你講吓你要請咩人先? 出咩價位
你肯講 呢度實有人鳩衝 除非你個價太差
喺外地請人remote 做
你講得岩啊
大把公司都面對緊啊
如果一開始肯加人工留人咪唔駛搞成咁囉
犯賤
請啲有料fg咪得
做it而家個個fg 都兩三個有料到嘅side project喺身
fg都玩齊曬又low latency又highly available microservice 又devops
執笠。 加人工請人。培訓
我以前都覺得出得起錢就一定請到人, 但原來唔係,
舊公司中層需要專業知識, 本身需要一個junior support佢,
中層走左, junior又走左,
請到個中層返來, 做左幾日就辭職, 因為冇junior位support佢, 基本上就單打獨鬥, 同一人工出面同行會安排到junior support佢, 咁佢梗係走
台資?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞