D人走左請唔返點算

410 回覆
503 Like 70 Dislike
D𡃁易請咪大量請 之後1個月升1次職 好快就fill返晒D位
你呢d咩春技術全世界都冇人識?係既話有冇試過用1億請人
樓主已消失
香港老細:咁貴,不了
有咩公司人工低過市價又勁到識飛?

Big 4?
肯出錢請junior咪解決囉
唔肯出錢請junior咁都唔關錢事?
其實係佢度縮,唔肯接受現實要調高價錢
你出幾多錢都無人in

你條弱智係咪唔知你一開始打過咩
唔係講笑,team試過請人,開到你所謂包請到嘅十萬再double都有,有多過一個candidate啱,但本身公司肯match返就唔轉了(可能係本身就無打算轉又或者覺得做生不如做熟,但無關主題唔深究)

結論係真係請唔到人,我知一定有人話廿萬唔夠咪三十萬,咁要知總有一個位係會去到高過要請個位嘅埋manager人工,到時公司只會另外搵人(原team升/其他team調/一個睇兩條team)
我冇講清楚,其實已請緊,只係未請到,中層辭職兩星期後,就已經請到junior,
不過就唔知幾時先請得返中層
你都知請中層難,咁點解當初會請到中層先而唔係請到junior先?
Job ad 係同時登,只係咁啱先請到中層
中層返咗幾日工就辭職,中層辭職兩星期後先請到junior,即係差差唔多成個月先請到junior,差咁多時間都叫咁啱先請到?而且請到又唔係即日可以返工

一係當日就同中層講人工照出,junior未返就唔洗做,我就唔信會唔肯繼續留低,所以點都係錢問題
一年?半年都好
砵蘭街技師
咁同時登job ad, 但cv唔同時間收到、in 啱人都唔一樣,仲未計availability 唔一樣, 前後腳請到人好正常。
當然啦,你都可以係話錢問題,開到最高,理論上應該同時請到兩個位,但呢啲情況就算歐美都冇可能,主要都係請人procedure 冇可能咁快,我只想point out 現實請人過程有時好多factor影響快慢
你係咪無睇到我打咩

一係當日就同中層講人工照出,junior未返就唔洗做,我就唔信會唔肯繼續留低,所以點都係錢問題
咁你要格硬證明錢係萬能都冇錯嘅,只係現實中就算出得起錢嘅公司都唔會咁同中層講
香港老闆成個offer cut一半都嫌貴
大把啦,就係難請人,而且請人都要hr cost,點解唔會咁講?

就算唔講唔洗做嘢,都會為咗唔想嚇走人,唔會要求對方100% workload。
個中層幾日就辭職,擺明就係俾你哋嚇走,無junior都要洗死人,但錢又少過人
唔同位唔同時間請到人有幾奇?
除非個中層拉埋佢隻馬一齊過檔,否則200%會前後腳
就係前後腳請到人好正常,不過樓上話我冇睇清佢講乜,仲話可以叫中層未請到junior期間唔駛做,我見識少,真係未見過有公司咁樣叫中層留
你自己一開始話唔關錢事
正常中層難請啲,notice period 又耐啲.
點會同一日出ads會中層返工先而請唔到junior,除非無心請junior啫
junior 要花多好多心思請
可以係收到好多CV但係唔match 份工嘅要求,都多好多奇怪人

如果你只係要求個junior 有手有腳有心跳咁的確好易請
但係要請個訓醒咗嘅junior 其實唔易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞