D人走左請唔返點算

410 回覆
503 Like 70 Dislike
求其請個中囯人頂

仲可以拎正苦就業資助,好似係
再大的問題
除以
最好用4萬請我返嚟掃地
只有一個原因,錢少
理由多多,又話錢畀太多維持唔到個利潤
咁咪收聲,自己做撚埋佢,出埋啲低撚到喊既人工,係度話請唔到人
弓。[url]灷9[/url]
你公司度縮就度縮啦
請唔到人永遠都只係budget唔夠,同街價平手人地做咩要轉工
你自己都唔會啦,轉工就係想加人工,最少20%
自己公司為例
1年前走左個全team 接受最重要嘅人
之後佢/公司都醒
走前將佢嘅duty分左畀3個人ABC 分擔
但之後個3個人ABC ,又走埋個A
然後可以預視 好快又會走埋B
得翻C係到

人就一直請唔岩
樓下嘅年資實在太短未夠班上 (理論上佢個位要最少7年經驗)

仲未計留係到相對有年資嘅
一係就得把口無料到 實事就唔會做
一係就只顧自己手頭上嘅野 其他野WFC哂 唔係管理層level

係自己公司,雖然人少,但某程度都見到香港個縮影
咁你要諗下D技術人員點解唔做你呢間公司

市場咁渴求的話自然會有人讀相關資歷
你放個要求程度上嚟俾人睇下
係咪值2皮
你唔講咩公司好難幫到你喎
都係錢問題,呢d用錢請番個人咪搞掂
而家公司m仲多過entry level
請極都走得勁快
20-30k係街求其揾都有
又無理由40k請個fg
華人管理就係咁,思考模式永遠本末倒置。

成日淨係諗點樣度縮數,覺得等生意大咗先再諗加唔加資源。
到真係太多野做嗰時就overload班員工,慳得一蚊得一蚊。
結果縮完又縮,十個煲得五個蓋,冇樣野係真正做得好。
終於去到全部問題一齊爆煲,救唔返先知死。
唔係出得多錢等於請得岩人
請左d高人工智將又係頭痕
睇下個立法會就知啦
腦細成日覺得有手有腳,有呼吸有心跳就係人
咁你哋唔撚去庇護工場請人?
除左廢工係人都做得
而家太fresh唔敢請 但做得下野又唔平
而家香港個斷層算嚴重
真係做到野既人越來越少 走既走退既退
政府引入個班就算高學歷都要浸同適應香港工作文化暫時擔唔到咩大旗
其他低學歷個班靠出賣勞力既專材就真係算數喇
請我,但要由零開始教,你教唔教
技術位
公司咪on9囉
一早請2個做喇
走左1個仲有1個
一係出高人工留人
公司垃圾
有人肯問責就得,一直卸到冇得卸為止
以前請PM 就係做PM, 依家要你一條龍(SME,BA,PM)都仲要係PM市價
全香港無人識做咩
有人識就一定有個價架啦
大把國家都整唔到火箭
我食緊最貴嘅lunch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞