D人走左請唔返點算

410 回覆
503 Like 70 Dislike
同我做緊間公司一撚樣

請的Sr Manager返黎個個唔夠一年就走
冇乜人認真答咁
同樓主公司差唔多,不過我地好似再慘啲 請完做一個月左右就走 安排好晒啲野點分配又要再請過人無限輪迴
之前有間聯絡開嘅公司 老闆娘得罪全世界 公司5條柱走晒
果兩三個月老細自己落場做 捱到請到人就冇再浦頭
未請到咪叫老細自己落手落腳做返 驚閪
你間公司/部門仲生存到?
請唔到人咪無得做冗員hea 要比啲貢獻
開10萬一個月包你請到
其實係隔離team,靠一個老 seafood 頂住 我都係食花生
人工出得太少
試左100萬未?
聽你咁講我覺得自己人工真係好低.
我做 retail 既 MIS, SA 位, 用 MS SQL, 寫 .net, 寫 ios, 等等.....
都係 4.5 皮一個月....... 我識咁多野做乜鬼, 搵少 d 去你到日日 set 下 printer 好撚過.....
出唔夠咪無囉
每個人都有個價
無人in 就一定係唔識咩
正解,但好多時有其他辦公室政治考量,由其同Grade位,成批舊人可能Underpaid出緊5萬,你Overpaid出8/9萬請新人,老闆都怕集團投訴/辭職。
想解決一係就全體加薪去番市價再洗牌,有能力就再上無就走,但個個老闆都係講到錢就吝嗇,惡性循環黎,所以結論係除非有人頂爛市入去做,否則公司只會走下坡慢慢被市場淘汰。
糧都出唔到俾人
執柒咗佢啦
事實黎
我自己都係做得耐小小
咁啱個team manager走左又請唔返
個It head最尾就加左小小錢叫我頂住先
點知一頂就頂左大半年
肯定唔撚係比盡你市價+30%
都一定大撚把人衝去你公司in
一間公司最緊要係頂層決策
其他人只係一粒螺絲
諗下點解人哋要走先
錢唔夠咪走囉
唔係話冇左邊個都得架咩
1M一個月呢下?
講到尾未又係出唔夠錢
有乜咁出奇
我哥以前就俾其他公司用一倍人工挖角
佢原公司用返一倍counteroffer留佢

喺其他國家我見過成條team俾人用全team double人工挖走𠻹
CLS咩,你offer好過人哋做緊間公司,點會冇人跳槽?

你諗吓點解你本身啲員工會走?咪就係人哋出嘅offer吸引囉!
請FG又話閪文化請廢人返黎
唔請FG又話唔俾機會後生仔
個個都係由FG做起架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞