D人走左請唔返點算

410 回覆
503 Like 70 Dislike
技術有價,除非個技術全世界都冇人識,否則只要你出到一個價位,自然有人in,夠高價既外國人材為份工搬埋來香港都仲得
其實你都只係做多左少少 set printer set meeting room 既野, 我對落走左兩個 programmer 都無請返, 我要跟返佢兩條仆街寫既垃圾 program 我都未開 post 屌...... 你預左自己流失係公司唔使通知你既 cut cost 機會, 唔會好緊張要請返人.
講下咩技術咩人工咁巴閉先啦
5年前請HELPDESK 白紙已經2皮四, 叫你DEPARTMENT 反省下, 仲叫咩搵錢行業
您headhunt 加100percent都無人來?
好多人都認真答wo
除左錢你比到d咩人要人地入黎做?
Interview果陣跪係到幫佢含?

你就九唔搭八啦
話人地唔認真自己又唔係答
笑到仆街
第一次聽呢個理論
出幾錢都請唔到人
「已經」? 2皮好高?
They always wanna hire the best talent at market price. How’s that possible?
點呀, 金融行業, 你做當舖呀? 冇錢學咩人請人
請唔到人一律建議呃FG入黎做
預人永遠做一兩年
不停loop就得
連登仔係咁On9架啦,公立醫生少人做唔通要fg 10皮?班傻仔出面打工搵得雞水咁多心理唔平衡用樓主個po 發洩下姐
算係物競天擇請唔到人咪執笠 多啲人出嚟咁又唔使急住搶人才
有啲工係得返啲老屎忽係有技術到
就算外國都係
出手太低 無人會做
學政府請外勞
唔高阿
都唔預佢會做啲咩野
有個人坐係到就夠
最多係每日開會時要幫手set下場囉

你估真係人人都FG 50K 做兒子咩

都係果句 2皮係我個阿頭set出黎既價
但咁多個月黎個jobsdb post係咁re post 又無人黎
都唔知係咪真係請緊人 我又話唔到事
咁樣好棘手.. 介唔介意話係咩嘢行業?如果係手工,冇咗一個師傅就係冇左,即使搵另一個都做唔番上一手質量。
係既,出多一倍人工實請到人,但老實講香港都有唔少中小企係冇咁既財力。所以來緊應該D人才都會俾大公司搶走。有部份中小企請唔到人執笠
濕9 old seafood 思維
幾錢係市場決定,唔係單方面
好明顯近幾年咁多人移民,而家係僱員惡個僱主
你加唔夠,舊人走左,分分鐘要用再高嘅人工請返,仲要新人唔係一埋位就自動波
我公司啲中層位都勁難請人
因為要有牌 之前請左兩個 比其他公司出高20%撬走
公司黎講個個都係螺絲
頂層都係打工
隨時可以換
唔好笑 大把茶記老細十幾年前已經講過呢句野 話幾錢都請唔到人黎洗碗 最後原來係出緊最低工資
之後話加人工都無用無人做你加幾多都無人做 然後繼續用最低工資請人再話請唔到人無限LOOP
但係好多盲毛 / 充大頭
其實呢個工作量個價都合理
不過應該你地hr要求高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞