發覺大公司同細公司面試真係好唔同

315 回覆
1328 Like 34 Dislike
我依8年都係上級拉入場/直接in
hr只做聯絡既角色
佢地未夠水平去in我
即使我係做entry level野
幾年前畢業試過in Ztore junior位,一共去佢個死人工廈office in咗兩次,又要做written test 最後入房見埋director定唔知CEO, 結果係無offer曬9我時間

最後in另一間大集團,一round interview就收到offer細公司真係狗也不屌
廣州佢唔落嚟香港?
有幾簡單?有冇test
Office係工廈一定唔揀
佢中資細公司,落香港開office, 扮撚哂大支嘢叫我去廣州見第三次
仆街梗係唔去啦,去一轉廣州,不如去第二個in

我開名,就係慎防大家中伏
咁份人工多唔多過市場先?
不過聽到呢句都想起身走
入面肯定有班老屎忽圍爐
lm
無去你又知佢食煙?
應該唔關公司大細事 個interviewer本身問題大D
我in過間大公司 HR同direct manager都唔識問 根本唔知我個位係做咩咁
係香港第二次in, in緊嘅時間,係我面前點兩次煙!
依啲上下連登威就得
現實咁答99%唔請
細公司你都走去in 3次
樓主仲on9
Zoom in
但hr會跟cv scan人走

試過有frd 做緊management accounting in fp&a 跟住hr問點解你冇做過fp&a 都見依份工

都比hr問過strategy用過啲咩technical system成班唔識嘢係到問問問又亂咁screen
係外國in 左幾次 formal定informal 個feel都似傾計多過審犯 勁能舒服
乞衣黎?比唔到又叫你去in
Hehe,唔想apply 就咪撚apply 啦傻閪 又要含又要話自己唔想含
你勁搞笑
第一round 吹水,第二round technical test(因為我個位需要而已,其他位唔使)
之後循例同hr 吹一陣水,最後出offer
其實幾輕鬆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞