發覺大公司同細公司面試真係好唔同

315 回覆
1328 Like 34 Dislike
on9 啲臭閪HR知唔知其實全公司最冇利用價值就係佢地
又幫唔到手搵到錢反黎
要in好多輪個啲HR根本就反映到佢地冇能力係短時間用人為才
一係就證明到佢地係到拖時間
直接影響到公司利益根本就要寫落佢地份KPI
有時有啲仲要懶係有學識問反人地識乜
屌你老母你HR黎嫁炸 唔撚係專業黎嫁
極其量係老細隻狗黎炸你
試過見細公司,問我點解有興趣加入佢哋,對佢哋公司有幾多了解。

但係佢哋連公司網頁都冇
Hr 應該好快俾ai 取代
Cv screening, 約interview,計人工喱d 電腦搞都得啦
可能專登試你臨場即時反應
你試下用佢個角度陪佢9up
如果in到一半唔對路,其實可以攤牌
唔係話發爛咋搞事嗰隻,起碼可以有嗰句講嗰句,唔使俾面

試過照出offer
千祈唔好做細公司 度縮到爆
淨係人工福利都已經低過大公司好多
為咗慳小小錢壓榨員工 扣假期 扣福利 扣病假 無薪假冇情講
連文具都唔買嘅公司大把 要員工自己帶
郁一啲就炒人唔需要理由
可以你過試用期前一日炒你
皇親國戚靠關係入職上位
行政管理亂到不得了 冇一套系統/規矩跟
冇升職架構 預咗成世低級奴隸
總之就係一盤散沙一齊去呃9人錢
所以interview要問清楚公司行政架構 最好有得睇埋career path係點
咩KPI達標+做幾耐有得升職
interview本來就係比雙方了解大家
並唔係員工單方面滿足間公司
單向interview個啲基本上可以直接西走
入去做都日日入去打機蛇王好過
總之佢唔專重你 你都唔洗比面佢
香港地唔係淨係得一間公司
咁你in得呢啲公司都係你自己格局問題
其他唔講 個方丈都算有心
個乜鳩erikson真係陣臭閪味出晒黎
好地地答人唔撚得 最鍾意暗串踩鳩人想話人問埋啲低能問題
你咁高級咪唔好答囉屌 又要答又要串
有咩on9得過啲細公司以為自己好撚把炮以為個個都等佢份工開飯(但唔係高人工)當正自己上菜咁揀人(明明已經揀無可揀,仲要隔兩星期先俾一個乞食offer)
就係咁囉,如果識嘅洗你答咩
懷疑佢有燥狂症
佢咪又係打工,有幾勁姐
仲要出書扮專家,有無自知之明啊
又唔係既, 啲fg搵10-20k果班問佢都叫答到啲
過左20k真係求其一個headhunt都有料過佢
我當年fg見過大細加埋濕鳩vendor
分別大到cls

大公司請得fg根本唔care你識乜,主要見下你個人係點,cv學歷已經寫晒

屌你細公司同鳩屎vendor係想你乜都識,落場即做,學歷intern有齊都驚死你做唔掂咁考你.....夠膽死叫人做個proj黎見,玩aptitude test,唔過連team manager都冇得見
當時講緊20k都冇
諗返真係好撚癲
啱啱畢業嘅時候 我都有被問過依個問題
仲係唔止一間 可以話係香港特色文化
我覺得做得幾啱嘅決定係離開香港
離開咗香港之後簡直係refresh
生活同工作環境都幾正
老細叫做野都客客氣氣 好有禮貌
就係自知自己公司乜都無
所以睇你會唔會講大話
fg 試過
即唱同佢嘈 話佢公司細到我未聽過
我都知你係咩料
跟住起身走
最後入到大公司
問過一次
叫佢幫手睇cv
佢唯一既comment 係 叫我加返手機號碼(已有email
Eh
我份cv網上周圍up
電話通街派?
嗰個乜撚方丈都呃飯食啦
睇過幾個post睇佢答人已經覺得冇料
走上嚟連登呃下FG就得
不過個人冇咁上下廢係做唔到HR
間野真係自取其辱
長此下去實有一定機率撞到你呢種唔好老脾
都唔知有乜謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞