發覺大公司同細公司面試真係好唔同

315 回覆
1328 Like 34 Dislike
白撚痴公司
黃同藍都唔會講啦, 除非間機構明顯有立場架啫, 就算間機構有立場, 你點知IN你個人乜立場?
我個黃師傅成日扮藍, 試9人 藍絲就水9佢去做打雜
免費勞工
識過in啲細公司 話係呢到可以學到幾多野
搞唔掂 一入到去殘殘舊舊
整份translation test扮到好似好高級咁
我去大公司interview 外景落地玻璃
人地都係好easy going 唔似搞咁多濕鳩野
間細公司啲員工 有啲係含大grad之後貼係公司門口jm9
不過問政治嘢真係好鳩
講真 職場遇親堆四十幾歲女人做到中高層
就會覺得自己一定無錯
所以唔可以只話個HR
細分司最難聽係資源問題
印紙都要下下計住哂
含大grad都貼門口真係當自己一大咩
係囉
幾年前佢態度幾好咖喎
依家咁閪咖
咁又真係幾柒紙可以用得幾多錢啫
咁慳家咪叫全家人落手做囉
可能升咗職威啦
只可以講細公司有細公司好
e.g.人事無大公司咁複雜
啲細公司先仆街
掛名請人, 其實就想昆啲行家上去套料
IN 過2-3間, 扮晒嘢套我有乜客, 邊個負責人, 通常要乜料... 都ON撚9
on99
大公司呢啲entry level工都唔影響佢運作, 有手有腳都請啦
你應該無take offer?
佢地其實係攞緊緊自己公司命脈黎較飛就誤以為控制緊candidate 生死,最後搞到自己公司斷層愈黎愈嚴重。

Candidate 見工打個比喻當玩交友app啫呢個match唔到咪搵下一個,啲hr真係好撚天真
因為阿嬸活喺戰後50、60年代
candidate係低賤d 個個都係戰爭難民咁爭飯食 有工返已經好好
腦細的而且確係好串 遲到、駁嘴、睇你唔順眼等等 全部都可以即炒 因為有工畀你做係你求佢
公司遠遠>員工
無得同今日比
所以有班boomer員工以奴性自豪 睇唔起後生 你莫講話做candidate 入咗去做boomer都照樣睇唔起你
咁你又apply..
但問題係腦細根本唔會知班hr每日喺度倒米
比你做腦細你都好難會知 除非自己in
In過d 中小港資問d問題好撚西
仲會話出得呢個人工,就expect同事要做返呢個人工既工作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞