發覺大公司同細公司面試真係好唔同

315 回覆
1328 Like 34 Dislike
未見過好難判斷想唔想做
Apply 得點都係有興趣
但上到去同想像太大反差其實控制唔到
有幾細
狗改不了吃屎
大公司in人真係正正常常會問你知識上嘅嘢
好人好姐點會做HR
寫到明expected salary
比唔到又叫人去見工
浪費大家時間
讀埋啲乞食科咪做hr 如果唔係就要m記見
搏下機會睇下低價請唔請到
dklm
有d會打黎問左 可能未必比到咁高
咁都好d 心入面有個底
個d in緊先黎講既
真係永久blacklist
要去廣州in就推啦, 發神經
梗係無啦
同埋佢講得出呢句,都係用到你盡既公司
其實呢個問題係好普通既開放式題目 比位你任你吹奏自己姐
唔明做乜個個起哂鋼
跟手佢問你有咩能力 之後你講哂自己既優點出黎
人地原意就係想坐係度聽你吹奏自己識乜野 有咩證書/資格

唔知做乜連登仔一聽就玻璃心粉碎覺得人地睇自己唔起 寫低係小氣簿到上連登講返出黎
求職同應徵係相向嘅
問得依個問題無乜禮貌 覺得只係佢地揀人
就算俾offer人 人地都可以有更好offer 唔揀佢地公司
未見過世面嘅可能以為巴打好有料
關乜有唔有料事 見過工都知呢d公廁問題黎 等同於問你上一份工做乜 點解轉工 呢類基本上必問既問題
基本上問得呢d真係佢揀緊人

in過d真係急請人既 通常是但問你舊份工點 是但搵野吹兩句水 就一輪嘴介紹公司係做咩 個職位要做咩
第2日就打黎問你幾時開得工

求職同應酬係平等呢d不嬲都係講出黎懶係型咁架姐
你專誠請假 專誠搭車去人地公司 用私人時間黎見工
人地就用工作時間in你
跟住等一兩星期in哂所有人 係所有候選人到慢慢比較過先揀你 你被動咁等佢揀
何來平等
應該無乜規模嘅公司先會問得出
rude question, political correctness 都要識下
大公司有好多無聊training教依啲
女既 對男interviewer 就著黑絲短裙去in
呢個post開始有啲HR狗入嚟洗地
cls 你真係去第三次個下好野
無去第三見

不過各位睇路
背都背錯先衰,一知半解衰過完全唔知,成日搞鑊比legal執手尾
我都些試過in start up俾人咁問 佢地都nice 但我真係唔識答第2part 最後都係講返點解想做佢個post 佢都係無請我..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞