發覺大公司同細公司面試真係好唔同

315 回覆
1328 Like 34 Dislike
佢地自己hr轉其他公司就aim30%
人地叫高30%就話人不自量力

我就唔撚信方丈轉工無試過加30%
外國啲interviewer 有另一樣野鳩屎
就係成日讚你一大輪
令到你自我感覺良好以為請你啦
點知全部都係門面說話
香港請唔請你 in緊果陣都大概sense到
政府in AO都係搞你兩日
香港啲面試起碼搞鳩你三四日

都低能 日日請都無撚左幾日假
咁撚細公司要人in 3次你都仲去in 既話你咪一樣個腦有問題
外國真係有公司會叫你去第二個city interview
當然佢會問左你會唔會relocate 而且會出機票+酒店錢
係,我認同,因為請高管

但屌,呢間嘢請admin
大公司多數都係互動式交流理念同睇法,好多都講明人揀工時工揀人,大家要有共同價值觀。你sell 下自己個package,佢sell 下公司有咩吸引。

未in過細公司,未俾人問過憑乜入我哋公司或者憑乜值呢個價呢啲

見親嘅hr都係好talk得,要捱價都係講話個位budget未必做到,但會試吓同line manager 討論下有冇空間
掉翻轉去得呢啲大公司in嘅多數都正常人同cv唔錯,一係就有人介紹,冇乜好問
人哋求佢俾份工?定係佢出post求人嚟
做HR不嬲衰過撈偏
邊度見到?想睇下
407137#942
即係第407137個post第942個留言
點解樓豬成日搵唔到工都上黎叫春
明白
又岩 我都未試過分兩日
一係就第一個test已經foul(政府)
要搞咁多日請咩post先
見過佢唔識扮識,香港on9 hr無知代表
有人係佢個po問gatech utaustin個類online cs master搵工有冇用,佢叫人讀返cccu個d先有認受性
屌差左幾撚多班,外國好多人做緊big tech讀緊名校phd都讀緊,佢就話個program幾好hr都唔會知所以俾你screen咪死撚得,分分鐘覺得bootcamp出黎仲勁
試過俾CV佢睇問佢我應該寫幾多expected salary
話我個CV唔會過20K, 因為啲經驗無關聯性
最後我搵到間大歐洲NMC做, 人工唔高, 但高過25K
奉勸啲FG同連登仔職場問題自己上網搵料好過
唔好俾呢啲垃圾HR刷存在感同賣書
典型港資公司hr, 淨係識壓價踩candidate
我好耐都無係方丈post問嘢,覺得果邊班仆街包括方丈都係玩嘢居多,一係就踩人串人話人大想頭

唔知點解仲有咁多人問佢嘢
一係懶
一係FG
講真呢啲職場嘢去啲求職網站睇多啲仲好
唔試吓唔知出面世界幾大
轉職是常識
咁如果你主動apply份工
人哋咁問你都好正常

雖然我都見過有公司主動搵人interview然後問呢句
少少OT
如果去到中層
真係想問啲專業啲嘅職場發展建議又應該問邊個好?
吓叫人expected salary 寫18k
喱d真係仆街hr黎

其實點解會搵啲廢柴去in啲有料嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞