發覺大公司同細公司面試真係好唔同

315 回覆
1328 Like 34 Dislike
啲細公司淨係問埋晒啲鳩屎問題on99咁
咁撚細間公司都要in3次,唔講以為in緊JpMorgan
執柒咗佢啦
cancel
細公司問你憑乜入佢間公司,真係exact wordings大公司點都會包裝下句嘢
憑你間公司細到無人想apply
請極都請唔到人
成日見job posting
一定係老細西啦,人工又少
點解我要做你間豆泥公司先
成班都傻閪
要求多多又盛 話以你經驗比唔到個pay
心諗冇錢學咩人請人
仲話要in 幾round
那裏來的自信
無錢請就無錢請啦講經咩
點解想入我間公司
呢句最難答
又唔可以講 搵唔到工 所以in你呢間
你憑乜要我入你公司
隔離有個po 叫方丈幫你解答揾工疑難果d
入面好似有幾個現實做hr 嘅人會幫手答下嘢,成班圍爐夾埋屌人,唔知係更年期到定俾上面屌得多
覆人D語氣用字勁仆街,刻薄到呢

都癡撚線唔係有心幫人嘅,一味屌人咩料子,就係有喱d仆街hr助攻搞到請唔到人囉
HR呢啲垃圾工日日俾人睇唔起,緊係惱羞成怒
個方丈又唔拉住自己d狗,等佢地亂吠,成班臭閪(連方丈)圍爐好開心,唔知點解仲有人入佢地po問嘢博鬧
細公司啲HR老女人好多都以為自己係高層主管 其實乜撚都唔識,淨係識刷老闆鞋
佢哋咪慢慢圍爐公司最撚廢除咗admin,之後就HR架啦
咪就係
Hr 咪又係唔洗好讀得書都做到
個方丈英文又唔係勁,有讀錯英文字我糾正,就即時起"綱"

虛心d啦你一定啱曬?
HR除咗識背勞工法例就無嘢識架啦
洗撚讀咩中學畢業都做得啦
應該又無咁低,最低都high dip?
大學bachelor degree 有hr讀
不過做得hr,都十個有八個係mean精八婆,同cx 空姐差唔多咁西
佢地控制到candidate 生死
所以以為自己好勁係公司頂層
大公司有自己一個部門既都真係明顯好啲,不論係能力上定態度上,唔會話高高在上咁

果啲細公司淨係UNDER老闆一個,啲老闆又慳皮就要做埋ADMIN果份,就會當正自己好打得,其他同事都睇唔起
講真做HR真係無乜技能需要
咁打得唔撚岀去發圍?匿埋係公司仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞