發覺大公司同細公司面試真係好唔同

315 回覆
1328 Like 34 Dislike
HR正垃圾嚟,咩都唔識好易俾佢screen 走
對固倫公主直情係hey0,講到佢喺職場上完全係廢人咁
我用HR各範疇去分析佢既工傷, 都俾佢恥笑+零回應

NB.單工傷最根本成因,HR有好大責任. 竟然走去昆個啱啱畢業, 手無寸鐵,想做文職既女仔去做倉,日日爬高爬低同搬重貨, 結果爬條毫無保護既梯出事,任何安全操施/培訓都冇.

之後佢喺yt笑我傻仔tim,佢依家唔會回應我任何野
留意佢本書係講辦公室政治.
如果佢真係熟HR既野, 有心帶動HR呢行發展, 點解唔係出d HR相關既野, 例如:如何做好HR/分享做HR既趣事/教人搵工技巧.
因為佢地成班臭閪聞唔到自己閪臭
覺得hr高高在上要出本書打救你哋
做3年嘢仲18k弱智
政府工最鐘意請啲吹水怪
試過俾人問你對呢份工作10分俾幾分
跟住求奇答7分佢再追問仲有個3分去左邊
當場想拍台走人
Erikson真係hr賤種黎
話個group無圍爐都無人信,癡撚線

臭西方丈同佢隻狗erikson 應該入黎睇過post,答法突然正常左

上glasedoor, level.fyi 睇到哂同公司同職位出到幾錢
基本上呢啲hr剩係喺中小企 傳統行業 資訊唔透明既公司先生存到
譚仔姐姐都高過18
所以近年好多公司唔再用HR請人
都係line manager話事,然後叫HR出ad搞文件就算
外判晒出去嘅公司都多咗
同問

我自己覺得有時上linkedin睇下同行啲人點轉工
都大概知道自己下份工可以轉去邊
On L9我岩岩轉工加左35%
咪L聽佢up佢又唔係做你個行
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞