發覺大公司同細公司面試真係好唔同

315 回覆
1328 Like 34 Dislike
人揀你,你揀人架姐,預到依啲縮皮細公司,唔做好過做
Push
格局決定人生 問得呢d問題都係賤種 成世地底泥

十年前 仲有人教如何答 "點解我要請你" 呢d垃圾問題

只要條友一咁問 就知咩水平 問得咁無禮貌 又懶係直腸直肚

假如世界一流公司入面做既野人 又會唔會咁問野
大公司(真係大到好大嗰啲)反而問啲好簡單嘅問題就算
係啲細公司先整色整水
細公司狗也不屌
做過幾間Mnc,interview 嘅香港人hr都好正常唔會無喱禮貌
In港資就出曬事,d hr以為自己係公司話事人下下challenge 你

不過都有例外,有間外資hr(香港人)約interview約聽日,無問過candidate邊日邊個時間得,傻西到

我就係喺方丈hr group講番喱個情況,果邊d更年期啊嬸hr反而屌我話一定要就candidate 時間?你邊位?喱d臭閪hr真係整衰晒hr嘅朵
互相尊重啫唔就咪next lor,佢都傻傻地
仲會直問你expected salary,講埋福利果d

On9幾年前馬會有件hr,叫Joey好似,傻閪女人黎,我問佢有乜福利,佢居然話都未同line manager in ,所以唔答,我心諗有乜咁秘密
簡單講 華人本性就係賤種 特別香港人更加多

HR揀人 既同時 人地都睇緊你代表間公司 但班賤種就係唔會咁諗
佢地話喎,公司同candidates 唔對等架,依家係你求人俾份工你

咁我都大可以唔in你,大把大公司我in其他唔好?
我試過答:見到貴公司招聘廣告,覺得好吸引,而且一定係有實力才可以在XX區立足,.....................
當時方丈個po幾件hr都屌話點解要就cand 時間,咁都要cand 得閒去in先得㗎嘛

唔知佢地現實係咪咁做hr,如果我係老細就炒鳩左喱班hr先
幾時有求呀點解唔可以係公司求人
如果你唔係要人都唔會叫人in la
仲有間公司HR無份架,叫佢哋慳啲啦
好柒串㗎,佢哋可能覺得大把人in
Candidate 夠大把公司可以apply
為左份工去到幾盡
講真
HR憑咩可以控制candidate生死
根本連HR interview都要取消埋
淨係識問垃圾問題
screen人又唔識

公司咁撚把炮你咪唔撚好出po請人囉
睇下有冇人「慕名而來」
試過in我條友,問咗一條完全聽唔明既問題,叫佢重複咗三次都係唔明
jpmorgan要in6次
利伸 in過但最後無入
咩問題講黎聽下
好耐了,我只係記得佢問咗三次,每一個中文字我都明,但係砌埋就唔知咩嚟
原來佢咁串
佢幾年前出post d 態度幾好ga
你話佢讀錯乜佢點應你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞