發覺大公司同細公司面試真係好唔同

315 回覆
1328 Like 34 Dislike
香港職場就係比班弱智hr搞到變左鬥講大話比賽,又唔可以講真話,講大話又唔可以太假,結果變成請埋d剩係講大話叻既人
初出茅廬個陣都遇過呢d 問題
記得個陣答咗小小公司優點(都係公司網站個d)
跟住轉咗去話個 position 點啱自己

有聽過濕鳩ztore intern 要group in, 之後再manager in

真係好笑,睇自己咁高.jpg.
細公司都有正常,不過你未上去點知對方係唔係賤種hr
有冇諗過講大話叻都係工作能力既一種
除非你份工完全唔洗對人 如果唔係既話 大話叻=湊客掂
同埋你講大話之前 你要先知道對方期望你答乜 你先可以講到大話 你諗到對方期望乜你已經係個醒目仔

出黎做野見得多人 大話都唔識講既 一係蠢撚 一係臭串撚
In過大公司都有問,答佢之前做開vendor想轉finance industry做it 又真係請
結果就請左成班吹水怪返來,野就唔識做
誠實亦唔代表一定好識做野wor
珍,以前我都有問題問過方丈,但果班傻鳩就起晒鋼咁,得個嘈字解決唔到問題
咁我寧願請誠實既人
成日講大話既同事放身邊 唔方好事
疑人勿用,用人勿疑
俾我就cut硬線啦 咬我啊
好撚恨請啊 19港資
人揀你 你揀人
揀到冇得揀先入嚟in炸
同埋佢哋成日叫人唔好咁aggressive轉工叫30%
唔叫30我轉黎jm9
大公司 人工高 褔利好 是非多籮籮 一定有幾隻攪屎棍不停挑撥攪事 人事複雜 攪到部門互鬥
上司忌才 抽女同事水 裁員可以裁走最叻果幾個 下屬跣上司 陰招百出 煩到你癲 做幾年 咩鬥志都消磨始盡

好嘅細公司 精英制 人工低 褔利冇 要十項全能 但少是非 人事簡單
直對老闆 當然冇忌才呢回事 亦冇錢養D攪屎棍 大家客客氣氣 開開心心 專心做好工作 收工
個方仗幫第二間公司慳埋錢咁好
佢喺fb叫過我減15%轉工tim.
佢話因為title聽落完全唔同,就算工作性質類似都係轉行
407137: 我5年已經想試下佢有冇料到(因為多數冇),故意搵d刁鑽d既/爭議性既HR問題, 果時佢既態度已經好差, 又冇直接回答我既問題, 只有人生攻擊.

以下係我覺得方丈最精彩既言論: 原來面試者罰見工者企牆角係想佢冷靜

#942: 企埋牆角...本來我會覺得有問題,但你太偏激,我開始覺得人地只係想你冷靜
人身唔係人生
一開始好似重難頂
有畀人屌過 佢係咪tune 得太勁 有d 尖
佢把聲聽得耐會好煩
喱d臭西hr同周倚萍一樣
淨係識壓價,真係賤到無人有
咁樣答都知佢玩嘢,有無職業道德㗎喱d人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞