發覺大公司同細公司面試真係好唔同

315 回覆
1328 Like 34 Dislike
之前in細公司 成個interview勁公式化 最後又係冇回音 反而in大公司 全程都同個大佬吹水咁 佢都知我fg唔會識太多野 傾完就請左
問黎都on9
呢d 答黃藍都死
Model answer 一定係扮政治中立
反而我in親大公司都鳩屎喎,又要見hr又乘
細公司個manager直接見,傾計feel多過俾人in
細公司通常冇乜視野冇料都要學大公司壓價
好彩果陣fg企硬寧願轉行做大公司都冇做細
做爛市比賽
未試過俾人問政見,可能呢兩年冇搵工
但俾我唔會答,話呢啲係私隱同工作無關
唔請就罷就
睇公司姐
我大公司in左一次就有offer
你傻架?send cv就係不停send架啦但入唔入去做就另一回事,唔通apply就等於好撚想做
諗起果陣fg 咩都唔識
不論公司規模大小都去in 下
最記得有間細公司上到去門口水牌都冇個
我係門口睇咗陣先敢㩒鐘
In我果個女人一黎就問知唔知佢地公司做乜
我唔清楚detail佢就老屎忽上身話我冇做好準備
屌你自己間公司蚊型到網站同招牌都冇個仲好意思問人識唔識你
之後又話要in埋其他candidate 先會決定請唔請 好似好撚多人in咁

第二日我去in間大公司 成件事好smooth
D HR又nice 會提你一陣見line manager 講嘢要大聲啲 有自信啲 話阿姐鍾意呢啲人
最後我落到樓下佢就打俾我話請左

而果間濕9蚊型公司一星期後打黎話11k請我
我冇cut9佢線都算係咁
做過大公司
hr 唔會決定到請咩人
淨係負責執行請人程序
甚至Head hunt 有成條team 去做
有冇ching係外國做HR
係咪得香港班interviewer咁鳩屎,永遠都要捽applicant先開心
11k有咩用呀
hr 不嬲垃圾先做
要謝主隆恩架
後尾我都係做幾個月
第2次我已經foul...
而家有工冇人做...
洗同佢玩咁耐
自取其辱既HR真係好撚多..
點解要入我地公司?
一句推撚返個波俾佢
因為我相信貴公司會俾機會有能力既人
佢無理由倒自己公司米掛
學歷intern有齊都驚死你做唔掂咁考你.....夠膽死叫人做個proj黎見,玩aptitude test

有寶咩....
我以前in政府蛇先咁多野搞
仲要冇aptitude test
最多都係skill test + 一堆上級既interview
我以前做既又唔係間間都咁
但你上果D中哂都係閪中之閪
度縮就冇分大細公司
成本控制係決定D大粒坐唔坐得穩既因素之一
真心一定唔答
唔請就算
請都要考慮下
見工都咁問 做落一定好多濕鳩嘢
試過in一間公司,屌佢老味in 3次

第一次見hr,當你screen out candidate
第二次見老闆,咁見得第二次,都當你8成請,最後俾你摸一摸底
屌! 然後叫我in第三次,仲要我去廣州office見

間公司係華潤大廈,條撚樣in緊時候,係你面前點煙,食夠兩支

見過幾次ibank, 其實ibank 都好簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞