好後悔黎左加拿大做二等公民⋯⋯

772 回覆
6796 Like 362 Dislike
成日諗住周圍走 去完加拿大幾年之後香港又可以發圍嗰啲人一定係啱啱出國 真係個個以為自己係C朗越轉越高人工 攞埋搞得黎你都三張半,四張嘢 唔知有咩咁大口氣喺加拿大嗰三四年空白期同人點解釋 。 唔知點解連登仔個個以為自己是世界冠軍 去到邊搶着要 唔講以為啲連登仔係美斯
咁都有唔少人做翻本行
三四年空白期
佢假設個個都做唔返本行
C朗美斯個比喻 睇見都尷尬...
真係好慘
個比喻笑到我撲街😂🤙🏻
但我做返it 本行,係人工少咗
唔係玩膠,睇完呢個post d野食,就好後悔黎左英國做二等公民就真
貴過加拿大又但質過加拿大

不過再走一次成本實在太高
你係勁嘅去邊都勁啦英文廢嘅就真係唔好移了
咁快d躝番上去住啦

仲等乜撚野呀
野食唔洗移都知
去一兩次旅行都知咩料
冇得講 用平做優點講仲on9
其實都係呻下
畢竟考慮去邊,出街食應該唔係最大考慮因素
自己果行有工搵既重要性都算高(我識既同事去Vancouver都做唔返自己行,我去英一個月就有工做得返)

不過都係果句,依家4號,香港應該好明顯見到移民既好處
一邊白紙都當煽動,一邊你擺街站都仲得
我唔會考慮
我回流既唯一可能性,一係英國反口踢我走我又無其他民主國家可以去,一係中共收左皮,而且唔係下一個獨裁暴政上,香港既自由同民權得到保障
後者我唔覺得我人生剩低果幾十年見得到,前者可能性亦唔算好大

但去到之後用返自己knowledge做野,又拎到一定程度既人工,至少會比要做唔relevant既野人工又低開心d
好想知道點樣先至算唔係二等公民呢?
我屋企有兩個土生土長既竹升,咁佢哋係咪二等公民呀?
其實唔少你嗰行喺vancouver都搵得返本行
你同事搵唔到唔代表你搵唔到

你唔鍾意英國搵到工又點
我係有睇過d job ads既相關程度同requirement
另外其實又無話好唔鐘意英國既,我個人排名係加拿大小勝英國姐,加多少少求職上既難易度,少少朋友圈子既問題,就變左打和

不過點講都好,藍屍話移民係二等公民,其實咪只係太監教人做愛
佢地根本連公民都唔係(公民會有基本公民權利,比如言論自由,選舉同被選舉權)
太多人對移民呢樣野唔夠自信,太怕比人講,就夾硬吹到呢個地方係完美

其實有咩好怕? 如果你移民既目的,係唔希望自己唔知幾時又用你以前做過既野入國安法入煽動罪 (唔好問我咁香港人拉晒未? 就算去到蘇聯程度,比秘密警察捉走既人都係極少數,但就係咁已經夠你活在恐懼之中),咁你知自己為咩咪得囉

係有D方面差,咪有d方面差囉。二百幾個國家,邊d係地獄鬼國我知,但邊個係天堂,so far我睇唔到。
移民,得到左d自己想要又覺得重要既野,放棄左d都希望有,但相對無咁重要既野,有問題咩?
算係極少數我覺得英國好少少過加拿大既地方
雖然都忌講錯mean野,但唔至於北美咁

好遺憾世界上唔存在絕對言論自由既民主國家,唔係我一定盡力移去果度

我唔介意會因此比部份人歧視(相反,你以為夾硬迫佢,佢個心就服啦咩),任何人都無可能討好全世界

任何人都有自由叫我黃皮豬 ching chong
我亦應該有自由叫人White trash 死黑鬼
留意返我講既係言論,唔係行為。我接受其他人用歧視性言論話我,但如果係掟石仔,打人之類係不能接受
今日萬錦市集有幾個香港人攤位,有賣雞蛋仔,湯包,點心

貴到仆街
去返餐廳嗌外賣仲好
掠水誇張過青衣戲棚,聽人講10文旋風薯片
每次見到呢啲booth咁多人
都覺得有批人好捨得洗錢

downtown夏天啲street festival又係
十幾廿蚊一個菠蘿梳打都排住隊買
去過一次,心諗啲人到底有幾高收入先捨得買到成手嘢食
好似你咁高收入
講得好
而家移咗民嗰班,好似成日要將外國形容到十全十美咁嚟麻醉自己
究竟係外國真係咁完美,定只係崩口人忌崩口碗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞