好後悔黎左加拿大做二等公民⋯⋯

772 回覆
6796 Like 362 Dislike

呃你做乜我哋移民撚食得勁開心
香港冇二三百萬買自己車位,cheap cheap屋苑租車位一個月都最少$ 3至四千幾喇,高級屋苑租隨時車位五六千,未計返工泊車嗰筆。仲有折舊,放假如果冇泊車優惠商場30蚊一個鐘, 點用4.5K 一個月養車。

如果你話你住村屋,屋仔,返工又有免費泊車就好個別情況。
係呢度你預mortgage係年薪4倍係基本 有啲特別program可以再多啲 40萬樓真係兩公婆最低工資都有機會夠照
利申係加拿大做finance
唔比
見到啲圖 反而覺得樓主好慘
你條傻狗真假都分唔到
一個二等公民

https://nationalpost.com/news/canada/kingston-mpp-ted-hsu-becomes-second-official-candidate-in-liberal-leadership-race#:~:text=from%20our%20team.-,Kingston%20MPP%20Ted%20Hsu%20becomes%20second%20official%20candidate%20in%20Liberal,back%20the%20trust%20of%20voters.

OTTAWA — Ontario MPP Ted Hsu is officially a candidate for the provincial Liberal leadership.
Hsu launched his campaign in Kingston, Ont., alongside hometown music hero Rob Baker of the Tragically Hip. Hsu says he wants to give his party a “fresh start” with Ontarians and help Liberals earn back the trust of voters.

The party hasn’t had official status at the provincial legislature since it was voted out of power in 2018. Hsu has been the MPP for Kingston and the Islands since the provincial election a year ago and is one of only seven Liberal MPPs.

Hsu joins Toronto federal Liberal MP Nathaniel Erskine-Smith as the only declared candidates in the race but Mississauga Mayor Bonnie Crombie and Ottawa MP Yasir Naqvi have each said they were also considering a bid.

Ontario Liberals will choose their new leader on Dec. 2 but candidates have until early September to jump into the contest.
麒麟飲茶
你條傻狗幾時過黎加拿大體驗下d辛苦
講經啦
你估真係個個連登仔fg50k咩
喺香港窮咪一鳩樣
吹撚到加拿大幾慘幾慘
連登毒撚癡屋企住一定爽架
我唔想癡屋企
成家垃圾
死哂未
巴打玩開航拍?張相似乎要係空中先影到
返工就唔揸啦
一陣塞車又西位
當有日租100蚊日
返21-2日咪多2k到
講緊休閑holiday driver
大把
除左專科有幾大把呀師兄

你都幾離地
同埋下下都車位?2-3m?
洗唔洗計買埋樓 10m?
圈子唔同 冇得口同鼻拗 無謂泥漿摔角

我走就走咗 識到唔少人都咁諗
至少我身邊識嘅朋友
有工程師 社工 老師 遊戲設計師 護士
都已經講緊入籍之後返香港繼續儲錢
可能人哋恃住自己係專業
比較敢踏出香港舒適圈去移民

難聽啲講句
人哋揀得做專科專業
就係想有行業保障保底 無咁易被社會淘汰

如果憑實力做專業科有專業skillset已經叫做離地
我唔知唔嗰班一出世就手執外國護照
而家仲喺香港嘆嘆哈哈嘆緊嘅 叫乜嘢

講移民 講錢 講仕途 就係咁現實 說話就係咁難聽
冇架 咪繼續搵錢
身邊大把人都話繼續搵錢 情況好差就即刻走
你又咁講4年之後 10年之後香港仲係之前個國際城市?
又係你自己講到大把職業
而家又講專科專業

叫你講有咩唔係專業既行業又講唔到

咁都唔係離地
咪就係專科專業咪有保障
冇人唔認同
不如講埋會計醫生建築師工程師我都識唔少有移民

不過醫生移民就真係小d
咁快就入完藉 又返返黎
我識唔少個邊大學畢業就番香港做野
Pr 都唔拎添
咪就係大家都係cap水 玩音樂椅
始終儲到錢
去中日韓台旅行又好

咪就係變中國國際城市
最頭批嗰班,不論英國定加拿大
已經走咗兩年幾
加拿大嗰班再過多兩年
佢地已經可以選擇去定留
仲四年後

喺度左諗右諗走唔走嘅同時
人地喺外國已經申請埋入籍 想去邊就去邊
中國國際城市
中國城市就有份
中國個國際城市10年後喺上海啦

講話睇4年後career path
人地移民都係講4年後㗎

去到香港最差嘅情況 到時都係走 但依家走個批 一早invest定姐
有朋友今年年頭去左加拿大,佢話拎完PR即返香港搵錢,佢放棄左香港份高薪厚職,仲要岩岩升左職,做左一年就走。之後返黎香港又要重新同人爭過,但佢覺得為咗有個PR係值得,我叫佢點都拎埋個passport先走,唔好曬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞