好後悔黎左加拿大做二等公民⋯⋯

772 回覆
6796 Like 362 Dislike
又想阻住我哋打飛機
早排頭暈睇醫生 係呀免費睇醫生
但隻19藥唔包 洗咗45cad
diu你老味俾咁n倍稅無n倍福利
好撚恐怖
移咗民就唔可以講當地壞話
一講,就比人叫返香港

一,就係嗰班政治移民小粉黃
另一班就係老移民,特別玻璃心
一講當地壞話
就好似覺得人地challenge佢地一輩子落嘅注都落錯咗咁
要即刻反擊
唔知你身邊啲fresh grad 點生活啦,大半年前我帶40萬過嚟stream b,打份19工儲鐘,其實就冇乜點用過帶嚟嘅錢,有時仲有錢儲,冇覺得捱得好辛苦
6蚊燒味飯你邊度買到的
認真問
過多十年廣東話都正宗過香港
追po啦
想食平野都懶過西
連我哋移民撚引以為傲嘅6蚊燒味飯都唔識,你都係返香港食彊屍肉把啦
其實應該咁講…呢邊好唔好食..佢個飯點都最少賣15蚊…所以有時遇到好野會覺得抵…遇到難食會屌佢貴…但如果用港紙100蚊食到既野…我會覺得溫哥華食到好野既比例高過香港…樓上話100蚊食到2-300蚊既級數….如果剩計日餐…我覺得係 但中餐茶記兩餸飯就真係好參差

呢邊唔好既一定唔係野食果度物流.物管.裝修.做野效率…呢d排先都未輪到食物
香港住開2房4百幾呎,黎到呢度2房成900呎
買傢私都買到窮
好多間茶記嘅奶茶都沖得好飲,少量沖得垃圾
走鬼佬路線間萬好(Good Catch) 涷檸茶同熱奶茶都沖得好
吓,我返而覺得移英果班先係咁
移加移澳移美既大家都會成日up呢面既問題
亦都唔會話唔比人講呢到既衰野
好似加拿大咁,正如上邊有Ching所講
比n倍稅,但係就冇n倍福利
跟本而家呢邊生活都艱難,仲未計治安都好撚大問題
呢啲係人都知,亦都唔需要呃人
有啲人話自由空氣,我想講加拿大都唔係大家想像咁自由
你以為呢到咩都講得咩?你試下求其up,講啲政治唔正確既野,睇下會唔會比人告到甩褲

利申:移加撚
Scarborough 呢啲死難民區大把啦
過嚟做移加加豬
香地d飲食行業當d人係畜生咁
俾d豬x狗糧你食都起碼收你$5-60
真,特別係racist
如果下下將現實當呢度咁力架前力架後十條命都唔夠死
連城堡都肉酸過人
去過歐洲嘅根本唔會有意慾比錢去Casa Loma
公屋仔未出過國 咁都叫靚
Montreal真係冇乜好野食
唔係啩
好多越南菜,法國菜,意大利菜
加拿大就好山好水姐
呢個根本唔係普遍價 多倫多至少19蚊加紙一個蠟味飯
樓祖高汁
但係19工幾辛苦下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞