好後悔黎左加拿大做二等公民⋯⋯

772 回覆
6796 Like 362 Dislike
幾十年前香港都好容易買樓,大把屋企有樓,你又叫香港難買樓?加拿大樓20年升左10倍,弱智真係唔係扮
認真 如果講野食 咩中菜 點心 粵菜
如果係都要講加拿大好過香港
咁不如對比埋廣州
廣府話 + 點心燒味中菜集中地 + 性價比高 + 均真足秤真材實料 (依家廣東撈廚分分鐘好過香港)

踩okay 但搵野食踩
究竟係本身係香港太井底定大鄉里出省發現人類奇蹟
大西北有幾遠
香港有幾大
而家講加拿大有咩問題,又拎HK出嚟比做乜?
更何況即使係同HK比都係各有各好啫,冇話邊面食滑邊面
最簡單衣食住行﹐HK咪一樣屌打加拿大
講生活質素,如果你只能夠住sharehouse或者basement,有咩生活質素可言?
講社會壓力,呢面一樣有呢面既規範。
最基本係呢面係左膠社會,你一樣唔可以講啲政治唔正確既野。香港人不嬲講野mean開仆街開,如果將呢一套帶嚟加拿大,下下講野之前唔諗下度下,衡量下先up出口既話咁你一定死硬,隨時中伏都唔知咩事。
廣東燒味一定唔夠香港黎
睇你本身個人係咩傾向好似連登仔咁racist 就死硬
連登仔完全唔會諗結婚生仔
亦都唔會諗生活如何改變
梗係唔會有壓力 有兩支草隊
有鹹片打飛機,有機打就夠
講乜鳩大自然 咩社會風氣
民主自由 有得投票 嗰啲晒撚氣

最緊要返五日,放兩日
返工收工準時 話知你俾$16定$17
反正你哋都唔使用錢 白烚烏冬加隻蛋 你哋都滿足㗎喇 冇閪所謂咩?
我嚟之前有擔心唔夠錢嘅,驚搵唔到工要食穀種,驚租樓要比哂一年租, 驚好快用晒啲錢,點知原來自己嚇自己
聽聞又放寬要求,又滾人入嚟
加拿大最叻係PR, 外人以為依度好好,嚟到就知味道
PR在港太耐唔番加拿大住有無問題,記得新聞有講加拿大有權取消PR
5年要住兩年
樓上班人講話唔住,有pr card即番香港喎
同埋住夠兩年可以即刻申請passport? 好似唔係,要等到第三年先得,仲要排入籍試又拖多幾個月
踩港撚係咁架喇
總之佢地一定要講到外國樣樣好,香港樣樣差嚟平衡心理
第三年住滿,可以apply, 跟住你可以飛翻香港,入籍試先飛過黎
香港肯定好撚好
玩到咁癲會唔會比人屌?
出賣加拿大唔係忠心愛國
香港愈嚟愈差就係人都feel到但而家講野食,完全唔明香港有幾差
我身邊移英移加嘅人9成都話掛住香港野食,論方便論種類論質素點會輸
用電多嘅家電可以直接用?加拿大電壓好似係120V
你都on 撚79... 幾撚多老師父有料既係溫哥華
佢講過廣州啊
屌你老母, 點解唔返大灣區?
堂堂正正做個中國人(礦)唔好咩?
30年前移民潮
都退休啦
六千正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞