好後悔黎左加拿大做二等公民⋯⋯

772 回覆
6796 Like 362 Dislike
見到咁多正評真係...
係香港做左唔夠5年野,好彩唔洗比家用,儲下儲下都7位數
計埋人工其實係買得起樓

係多倫多?唔洗諗我依家收入同多倫多同年齡層既人比大約係top30%
所以收入已經算唔錯甚至係可以同local睇齊
但就算比100萬港紙做首期都唔會夠買得起樓

好多人只係睇樓價「數字」上有幾平
從來冇考慮過依邊人工低,平既樓一樣係係d超垃圾區
亦冇諗過依度借錢只係借到年薪5倍
更冇諗過多倫多所有野都係貴過香港好多
柒撚咗啦傻鳩
大家快啲一齊去陪樓主喇
係咪鹿園米線果個food court
鴻運中心,入面間行香都好老字號,都有三十年左右
3833 Midland Ave, Scarborough, ON M1V 5L6
多倫多茶記萬錦區同周邊起碼都有三十間,未計food court茶記
無人叫你兩手空空就去移民
窮L無積蓄帶去買樓就要挨㗎啦
香港俾你按9成夾硬上車就叫香港好?
春天櫻花開前要噴防蟲藥,成身污糟晒, 麻煩!
夏天要摘幾十車厘子,剪草辛苦到死
秋天一太堆落葉,掃到癲。
冬天有時啲雪剷到痴線, 不過多倫多就唔太多
仲要養埋成群高竇貓,有六隻同我爭床瞓chung
加拿大真係艱難大

所有相片係自己影既

黃葉無乜好影

我哋既主人團
D燒味食番細過果d味唔係用冰鮮肉整
exactly
其實香港好多樓豬呢d人
移民去外國環境好生活好大家都知
一係就正正經經分享下
唔洗好似樓豬咁開個曲線topic曲線內容
除左想曬命想人地認同佢移得好,仲想順便笑下無移民既人唔識野
好想人地覺得自己而家好過好多人咁
呢種思維真係好扭曲好嘔心
其實唔中意可以返香港
唔記得,住London個friend帶
有一次問過佢都唔記得咗
呢樣真,啲點心好好食
駁唔到 真喺好食過香港好多
佢仔女係residential tie, 做唔到non resident
你咁講,好移民玻璃心唔高興㗎
我係香港起碼上到車,依度車尾燈都睇唔到
就算比你供到,咪又係「夾硬」供到依度唔係夾硬供既時候
去返香港一樣唔洗夾硬供
聽你咁講d手joke坐監都算不幸中既萬幸 唔洗做二等公民
如果佢話攞埋passport就會返香港
咪又係比人屌到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞