好後悔黎左加拿大做二等公民⋯⋯

772 回覆
6796 Like 362 Dislike
樓上已經有條傻仔講左交通好方便了
打飛機唔厭 證明你仲係細蚊仔
人地供完住2000呎 你就供都未必供得起

就當俾你供到同樣價錢既樓都係得果幾百呎

正傻仔
九成按唔係特別野 好多地方都有
其實而家全世界都一撚樣,想體驗下世界既咪去第二到生活下,想安安穩穩過埋下半世既,留係香港未必係壞事,起碼有屋企人陪
幾好睇呀
加拿大咁撚柒悶
追吓post食吓花生當宵夜
可能佢咁啱撞個老師傅開既舖姐 又或者咁啱煮中佢口味我相信唔會係0既
只係計比例 過加拿大開舖既香港老師傅會更多 尤其以前做開酒樓既 手工點心係個邊真係正宗得多
其實你拎啲$6燒味飯出嚟講同啲人講香港$20 兩餸飯一樣

始終唔係普遍價錢,唔需要特登吹奏

不過同意加拿大港式嘢同中菜某啲嘢係比香港更加好食同抵
曲到直

6蚊燒味飯覺得愈黎愈差,呢間反而次次去佢高水准

葡萄朋友啲魚生點解可以咁厚

外賣車仔麵,肥死

大大舊椒鹽鮮魷

有牛骨髓嘅pho

集團式拉麵都唔差
牛骨髓pho係邊間?
龍島
想知魚生飯係邊間
你虧唔洗同晒全世界講
Linh Anh Vietnamese Cuisine
Hibiki Japanese Cuisine
4450 hwy7
絲打好高人工定有人養你?
未去過點會敢覆
Linh Anh Vietnamese Cuisine
+1 416-332-8688
https://maps.app.goo.gl/8NxTnWZPSiNX9xLNA?g_st=ic
我住咗差唔多兩年
咁我又唔係日日食
呢到好悶
所以假期就會想搵下有咩地方好去同好野嘢食

同埋多倫多啲野好似貴極都有個限度
你食屎同食好西其實都差唔多價錢
對我嚟講係無低深潭,又加稅又加tips
嚟咗咁耐無出去食過十餐
以一個移民加國20+年嘅身份分享下
我溫哥華住得最耐,West Van 長大
另外多倫多同Winnipeg都住咗幾年
就算住溫哥華其實打工仔都會買得起樓
不過當然唔會係西區大屋嗰類
我覺得重點係要明白加拿大個稅制點玩
當你仲為買樓養車頭痕時
人地買波子揀啱款係會有退稅
搵食一樣,從避稅角度出發會好行啲
至於銀行貸款方面,舉個實例俾大家參考
做雞嘅收入係做唔到按揭,供車都唔得
但我朋友有門路幫人申請到
結果佢賣到車之餘仲賺埋會計仲介費
你以為得華人做污糟嘢?白人一樣會
個個都鐘意錢,但無人鍾意交稅
住加拿大仲有好多 ”生活技能” 要學
多啲同本地人來往會有得著
不過記得唔好帶香港嗰套過嚟
多倫多已經聲稱係加拿大最大兼最有活力嘅城市
咁都悶?
平時返工得半個鐘食飯,放工又攰,所以求求其其炒個意粉就算,甚至帶包營多/出前一丁叮就算。
所以假期點都要對自己好啲
食都要食好啲自有治癒感
巴打最後stay喺溫哥華?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞