好後悔黎左加拿大做二等公民⋯⋯

772 回覆
6796 Like 362 Dislike
好簡單,因為佢地一心只係想攞本護照做護身符,無融入人地個社會嘅意欲,來來去去都係同香港人相處/工作,自然會覺得香港賺錢又多啲,又多朋友啲
溫哥華日本嘢唔差,未好得過香港,但都食得過,抵食,西餐都係。

仲有溫哥華特別係Richmond啲food court 飯平到十蚊又有,貴既14,15加紙又有,但全部有個特色,一個做得香港兩個,細食女仔夠三個食。
呢啲文同小紅書吹奏大陸嗰啲文一模一樣

不過樓主有樣嘢講得啱,加拿大有一樣嘢真係好過英國同澳洲就係啲港式嘢食,英國同澳洲都有唔差嘅茶記,不過始終你都會覺得香港嗰隻最正宗,但係加拿大就真係好食過香港,始終加拿大先多老一輩嘅香港師傅移民

利申三個國家都住過
佢地係大份啲 但最多叫抵食
講多花款同好味啲一定係香港
刺身個啲都係香港個啲新鮮好多啦
講平 唔洗同香港鬥 係一定香港贏
Lunch set 已經好抵
香港食個food court又會比溫哥華啲food court平
不過無得講 移民嘅嘢 有辣有唔辣
依家好多都係一心為左護照做護身符姐
咪講到唔同左啦屌你老母
正評流量密碼
有啲人以為留港嘅人會好妒忌外國移民
其實如果呢個世界真係有個咁嘅天堂
我相信大部份人都會即刻走
仲要衰啲講句 宜家呀豬呀狗都走到
不過現實就好明顯冇地方係完美
除咗小朋友之外我諗唔到點解仲有啲成人要講反話
你其實係咪覺得自己好好笑,好有趣?

你係移咗民嘅話,就開開心心喺嗰邊生活啦
你講咁多廢話嚟串唔想走嘅人做乜呢?
人人都有唔同嘅生活方式,你又做乜要抬高自己去貶低人地呢?

同嗰啲日日喺IG post 相嘅情侶一樣
自己開開心心嘅話,又做乜要成日同全世界交代呢?
做得哩啲嘢嘅人,多數都係唔開心,冇安全感
所以要搲實啲,show off 多啲,先覺得自己係好幸福

唔該唔好影衰啲移咗民嘅人啦
揼低啲手足,朋友,屋企人,已經唔係啲值得馨香嘅事啦
仲要喺度大搖大擺,好似做咗啲人類好有貢獻嘅嘢

講到尾
咪又係自私完,得閒到冇嘢好做,
喺度攞優越感

慳啲啦
原來樓主撚狗?
on9 凍到死變雪人
你唔好再吹大啲
第一次有呢類post 就好笑
再出就悶啦
想讚個地方又要講反話好嘔
加拿大幾時先唔洗比tips
我寧願佢實牙實齒加少少價
點呀豬呀狗都走到?定係你串緊走唔到嗰啲豬狗都不如
加拿大啲雞係難食既
covid完唔同哂
係囉,加拿大真係好悶,個地方咁大
邊似香港咁去邊都人山人海 迫到實一實貼住哂 咁先熱鬧架嘛
每個人都有自己鍾意嘅嘢,有啲人鍾意香港日日熱撚到仆街嘅天氣,有啲人鍾意加拿大凍到有雪滑
個人喜好姐,鍾意香港chur過西但搵到錢嘅工作環境咪回流
你間屋夠大就想多d請人來玩
加拿大最衰真係好多藍屍
溫哥華既fusion sushi好食過香港既垃圾sushi好多啦
香港除咗到處都有野食,真係無乜嘢特別
香港食開無味既菜,無味既肉,無味既魚都夠膽拿來同人地用新鮮野來比
香港食野有時仲差過大陸
真係多好野食既係日本
溫哥華日本野一定好過香港 貴有貴食 平有平食
起碼大部分都係日本人整
100蚊港紙食到既係香港2-300蚊既質素
你駁咀駁得幾應
但係你又用打飛機黎做例子
佢地最叻選擇性失明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞