好後悔黎左加拿大做二等公民⋯⋯

772 回覆
6796 Like 362 Dislike
你條友玩膠都有六千正皮
最鍾意睇無料嘅人去到加拿大仆街
然後日日嘈住話要返香港
一世搵min pay乞食就啱

有PR但5年內住唔夠2年都會失效
所以要攞埋passport先可以算係移民成功

遲下一定好多人以為去加拿大攞完PR就搞掂,跟住返香港
秒佐條柒頭
你條柒頭一句俾人秒撚佐縮返埋你老母個西窿啦
岩呀 你講得岩
真 啲泰國同越南野真係幾好食 但香港野真係吹大左 茶記同茶樓比盡叫抵食 但肯定唔會叫好食
泰國野?你講笑咩
香港剩係一個九龍城已經屌打加拿大

但越南野好過香港係真
因為多越南移民
但泰國人其實無乜
owp都係得幾萬人申請
真係想知6千幾個入面有幾多係鍵盤移民
可能佢計單身寡佬 或者老婆兩個 人工x2
唔洗養屋企

其實真係得
我單身3k家用
供樓13500
其他淨洗錢
養車4.5k一個月 連租牌簿保險
一年四季4次旅行

普普通通都儲10k到一個月
嗱我就有父母幹可以喺Toronto hea過 不過我roommates就唔係咁好過啦 未嚟班友預多啲錢先好過嚟 尤其係fg 返定min pay 工啦
其實真係好concern 個邊收入
冇左呢個問題真係想9衝
呢個真
好想移但廢廢地係香港都5-600k一年

去個邊真心唔知做乜鳩
落美國做野囉…美國廢廢地都超過US$75000一年
講賺錢就唔好移民
一係留四年當買本passport之後回流
留4年
呢4年香港搵錢個timing 冇左仲有晉升機會又盛
到時得本passport
呢個先係最撚重既concern
4年後仲搵唔搵到呢份錢

身邊移既一係賣樓去退休
一係畢業零成本
一係兩公婆帶幾M 去買樓一個做一個讀書
咁易有人請咩仲要office 工
差太遠啦好老實 去到要捱
個落差好大
uber eats 攞黎講
睇行業啦
大把職業(尤其專科專業)銜接得返
身邊20-30歲嗰批朋友
大把人都一早預咗入籍就走 尤其醫護科
當去3-4年working holiday回下氣
人地有香港牌做保底
三年幾後回流又一條好漢搵返同一份錢
再繼續尋求晉升機會

如果你話本身非專科
靠做老屎忽先撈到油水位嘅虛函職位
或者做生意仔嘅
呢啲抽咗身無得返轉頭 咪自己衡量吓囉
我同老婆成日屌柒加拿大依樣嗰樣。年年我哋去玩,多數都係落美國,佢就差唔多年年都同啲仔女返香港,去日本,臺灣同東南亞玩。佢覺得無乜地方好玩得過香港同日本。我就未返過香港,49年前既記憶中, 喺香港嗰二十年係一生人最開心既。 加拿大根本就無得比。

咁點解我咁傻走嚟依個冰天雪地,人生路不熟既鬼地方?因為我差啲中土製菠蘿囉。67年之後, 我哋一家十口,閃晒去美,加同澳。無一個回流。

加拿大真係好多不足之處,呻吓又何妨?有啲乜嘢真係頂唔順既話, 咪寫信,email俾你既國,省或市議員甚至各部長,市長,省長或總理呻囉。有無效? 唔寫就一定無效。我以前幫過啲政客做嘢。佢哋係民選既,所以好重視民意。如果有好多人都關注既問題,佢哋都會表下態。最近既強國事件,亞星就嚟要U turn啦。點解? 民意囉!

各位,想屌加拿大啲乜嘢就隨便。 加拿大稅高就不嬲都係㗎喇。 我同老婆都係稅依樣揾食,啲稅幾重就好清楚。最後忠告各位,如果有得揀,千祁唔好嚟依度呀。如果唔小心嚟咗,又唔想留低既,咪真係趁早閃啦。最緊要係自己感覺良好。人哋講乜嘢,關你叉事咩!
兩個禮拜前先食完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞