好後悔黎左加拿大做二等公民⋯⋯

772 回覆
6796 Like 362 Dislike
好後悔黎左加拿大做二等公民,由香港400尺換左加拿大2000幾尺3層屋,日日行上行落都行都腳痛。個後花園成間屋咁大,都唔知點打理好,又要燒野食,又要玩水仲要曬太陽,簡直係強制勞動。

超市d 哈根大師4蚊一盒,一家都食到肥晒。

仲有啲燒味飯,6蚊咁大盒,又菜有湯,你叫啲老人家點食得晒

門口停兩部車,出親門都選擇困難唔知揸邊部車,勁痛苦。D 鄰居唔知係歧視我地定咩,成日邀請我地去d 小朋友生日party . 玩到d 小朋友唔捨得返屋企。

冬天無限免費滑雪場,零下十幾度搞到成家人唔捨得走

返學又冇功課冇暑期作業,好懷念以前日日做功課做到12點D 日子。 放暑假又咁短,加拿大又咁多博物館同城堡,點玩得曬呀, 仲有睇hockey同歌劇,而家仲plan 緊下星期去Montreal 玩, 來一場說走就走的旅行,死啦唔知玩2日定3日好呢。

最恐怖係睇醫生唔駛錢,退休又有退休金,令到成個人冇曬奮鬥目標,MPF 攞出嚟d 錢唸住第日老左睇醫生,原來用唔到,完全唔知點洗好,躺平晒咁真係好煩。
唉最可怕係,而家仲攪埋果d 民主投票,叫我選市長,選首相,我一個韭菜點識呢D 野先得嫁,以前係香港都唔駛選既。
加拿大而家一日3萬單,又話要同病毒共存,又解封又自由咁,反而我地祖國控制得幾好,一人感染,全民檢測封城,將d 感染既人好似重犯咁困住佢,咁先得。最緊要打埋科興,每星期封區同全民檢測,攪到d 市民永無寧日咁先夠安全。

所以我真係勸我啲朋友真係唔好黎加拿大,資本主義社會真係好恐怖,要留係中國香港貢獻祖國,學習習近平新時代特色社會主義思想。
最痴線係
啲港式嘢食仲正宗過香港
好悶呀.. 呢d post 開左兩年幾唔悶咩
你打飛機會厭?
個城堡好撚靚
真,我個個禮拜都去探索
羨慕
比啲新意吖唔該
係囉 加拿大好慘
最緊要自己開心,最緊要係外國又唔好屌人地留低嘅,留低嘅唔好屌人移民,係屌都去屌老共啦
懶係講反話真係好撚悶
享受下生活好過上連登廢up
唔J依啲 唔通J超市工都搵唔到 買咩都俾稅 成日shooting 家庭醫生又搵唔到 無車等如無腳 依啲咩
兩年前唔見你咁講?
樓主牛逼
啱,千錯萬錯都係老共嘅錯
加拿大除咗嗰個燒味飯仲有咩食?
你有錢想食moose肉都得
啲租無咁貴,啲錢可以用番喺食材同人工度
中共點壓迫都可以忍
乜野器官共享,講普通話,好快就無左件事
唯一唔忍得嘅係見到身邊嘅人過得好過自己
所以我代一眾留港撚屌柒樓主
淨係高稅,人工低,全球徵稅已經足夠收你皮
香港地閒閒地3、4萬,
輕鬆養車養工人,你要自己剷雪!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞