有無熟台灣嘅人可以解釋下,點解仲有咁多人投國民黨?

274 回覆
25 Like 74 Dislike
首先,你都唔好做你口中嘅二元思路先,去美國設廠,唔係送左個科技比人。如果台積電去完美國設廠,而又有其他美國廠做到台積電同樣級數嘅晶片出黎,歡迎呢位師兄返黎抽我水
因為民進黨好廢令佢哋忘記咗國民黨都好廢
呢到都好多,估唔到連登依家啲5毛咁猖獗。咁搞法,唔使講台灣,呢到都好快變香討同baby condom.
我都明台灣人對一舊屎同兩舊屎嘅艱難選擇,但其中一個唔單止難食,仲有出賣埋你。唔明咁嘅情況仲邊可能有選擇嘅空間。
純以經濟角度睇﹕

國民黨始終有七十八十年代令台灣經濟起飛的往績,用關係有時會係美國搵到雙重國籍技術官僚返嚟幫下施政。

民進黨由扁到蔡嘅任期都無呢種往績,除咗台積電外其他嘢完全乏善足陳,而且不改善任何基建停水停電,要台積電自己搞掂或者叫大家用愛發電,根本連台積電都唔應該計算入佢地政績。
點都好,唔好比國民黨上架
唔係非黑即白既
美國佬都唔係論咩好人
但中共就一定shit
台灣佬有時又係太過執着,左膠,佢地個情況開返核電廠係最現實改善電力供應嘅選擇,但就係有班環保花崗岩死都要屌,恐嚇台灣人,能源都唔夠,點改善其他生活設施。
我唔係台灣人,我都係想any one but 國民黨。但台灣實在太多投降派,同暗諜,俾人滲透得好緊要。
台灣遲早都要收皮,早啲收,共享中國人榮耀,免得佢哋以為自己高過對岸一等。

反正咁想享受大陸消費收益,一齊做命運共同體就啱啦。
That’s democracy
外國一樣 有班人因為係Liberal/Conservative就個黨幾shit都照睇顏色投
認同,any one but 國民黨
藍營同中國大陸根源太深,一日唔剷除,台灣唔會好
睇烏克蘭在最佳例子,點解烏克蘭要死咁多人,打到個國家爛晒都要反抗俄羅斯嘅入侵,而唔乖乖比俄狗統治就算。
因為佢哋明白俾餓狗統治嘅和平,比對抗俄狗會死人嘅戰爭更恐怖。
民主黨都人投喇,好出奇咩
師兄,藍廢同香港嘅土共一樣,根本就根深蒂固,總係有一班人去支持佢哋,呢班一係戇鳩,一係就係既得利益者,係剷除唔到。
而家個問題就係佢後生選民,同中間選民可唔可以頂得住
台積電係國民黨時期搞返黎,民進黨就跪係度雙手送佢比美國仲要同人講多謝
民進黨除咗sell兩岸危機仲有咩政績?經濟本身就係投票考慮之一
我家鄉就係例子,苗栗國,老中青都係鐵藍,講都費是,話之佢地沉淪,地區思想根本改變唔到
民進黨 唔係好幾多
貪污嚴重架
一樣同黑有關係
唔透明
保自己友
無核電 都得罪好多人啦 成日停電
咁都唔算送台積電俾美國?
資深工程師走哂啦喎
咁搞笑?台積電點送俾美國?願聞其詳。
apple同tesla都係有係大陸開廠生產架,咁係唔係呢間廠係中國廠?
真係好恐怖,點解佢哋會咁諗野。
設廠初期一定要有senior坐陣架
走去開廠咋大佬,無資深工程師睇住,點run間新廠呀師兄
唔講以為班資深工程師去美國開班授徒,美國之後自己整左3nm晶片出黎添🤷🏻‍♀️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞