有無熟台灣嘅人可以解釋下,點解仲有咁多人投國民黨?

274 回覆
25 Like 74 Dislike
毓抿!?
當年中國都唔明點解要抗日,會死人架
如果國家無出面外敵,投A投B都係正常政黨輪替,咁真係無問題。但依家投國民黨會隨時投降,咁都投就唔係民主咁簡單。
大陸自己經濟都唔掂
呢家台灣有咩外敵?

你覺得大陸係佢敵人,一定誓不兩立,係你諗咋喎
法國同英國最近先要去中國求投資
有人一年365日,時時刻刻都拎導彈,軍艦對住你,成日叫住武力統一台灣,唔跟佢意思就打鳩柒你。咁唔知呢啲你認為係敵人,定好朋友呢?
商業金融不嬲都係泡沫嚟架啦

一係你就自己屈死,一係就一齊吹大個波

全球化就係咁
民生對大是大非

套落香港的話就係
區議會要蛇齋餅粽
但特首就就揀個民主派
講咗咁多年啦,有啲台灣人都老死埋

幼稚園都變中年

咁打未?

呢家台灣醉駕死嘅人多啲,定係俾大陸導彈打中嘅人死得多啲

你不如了解下台灣情況先再問台灣人點解咁諗

你呢啲唔撚了解就屌咗先,同啲廢老無分別

睇下netflix套人選之人啦,你會明少少
表面唔係已經夠水班台灣佬
啲廢老阿婆,要條粽緊要過邊個統治佢。呢個港台應該都一樣,我明。都費事講。
依家台灣嘅重點,係啲後生同中間選民點睇台灣。
仲有好多主權基金買中國股票
建議你寫email去D主權基金指導下佢地
因為人地鄉下佬同弱智都有選票囉
但大部份後生仔都係及時行樂吃喝玩樂嗰類,然後就怪政府呢樣嗰樣

當然有少部份因為家庭環境成長因素令到佢地好努力返工搵錢買樓照顧家庭
其實台北高地價政策,係邊個上台都解決唔到嘅問題。台灣又冇公屋制度,就算香港有公屋,但對後生仔都咁難上到公屋,就知幾咁困難,後生仔想獨立有自己有嘅生活空間,唔係政黨輪替就解決得到。
水我唔到喎準備返去1月投票防止國民黨上架
利:居港台人
細國無外交,永遠玩搖擺賓州去找生存空間
香港投左共都唔顯得改善到咩生活,班台灣弱智居多,政府保護得太好,未見過社會主義鐵拳,井底蛙一堆
小英係文青治台,講多做少。時間長咗一定唔掂啦。
佢地應該係投維持現狀
唔敵對支那 亦唔代表想join你
真係唔同 台北睇身份學歷唔計

其他同大陸無分別
師兄點睇上面啲5毛講就算國民黨上台,都唔會投降中共嘅講法?
佢哋係覺得,
舊啲果代60歲以上,特別係外省人(99%)都真係覺得自己條根喺「大陸」,佢哋都見盡國民政府當年點仆街,所以依十幾廿年嘅民主,佢哋覺得只係好兒戲嘅嘢,只要當權班人想收返就收返;另外當信仰咁盲目支持都唔少

中間果代30歲以上,其實已經少咗好多,多數父母同長輩影響,或者公司上司影響

之後18-30一代,會投國民黨,同X-Gen一代差唔多,不過,又有一定數目只係唔想帶投票俾人覺得冇盡公民責任,又唔鍾意民進黨或無視黨派咁單純討厭一個候選人;佢哋好少會表達「鍾意」一個政治人物,因為咁樣係好「異類」,加上台灣選舉不問政綱只問形像(公平講,差唔多全世界都係,只係比例同輕重唔同),所以佢哋先接受及主要接受嘅媒體俾到個咩嘢形像評價個政客,佢哋基本去到投票果日都唔會去Fact Check同Review自己個決定。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞