有無熟台灣嘅人可以解釋下,點解仲有咁多人投國民黨?

274 回覆
25 Like 74 Dislike
其實小英就已經係咁,根本想打嘅唔係台灣人,你對面不斷提升火力,台灣先要相應提升軍力去應對。小英講到明,甚至國際文明國家話要維持現狀,唔可以有軍事衝突。個責任擺明唔係台灣到。
會唔會國民黨奶共?
台灣應該有好多共諜
換句話說可能唔洗武力攻台
呢個係幾慘,台灣數字上人均gdp係已經高過左日韓,但實際人工收入係不如東亞鄰國,只係政府有錢左,佢地平民生活無咩改善到。
我諗應該係KMT唔會比Nancy Pelosi訪台呢啲事發生
亦會好似看手錶過去對岸訪問下咁
(其實全世界都知 點加都唔會夠大陸打 點都要美國幫拖)
睇吓民進黨班高層做咩先,唔駛打仗已經將台灣重要的經濟利益送俾美國。民主獨立只係花招,幫自己鋪後路就真。
國民黨班撚屌概念其實錯唔哂,中國大陸一直都主張係淪陷區;但係班友就好易偷換概念,搞到變左一中內政就好麻煩,順利就呃鬼搞咩和平協議,咪即係投降,外國點幫你
總結:投乜都好,都唔會投國民黨,送佢地返金門
香港地搵2皮幾3皮咪又係貧窮線人地薪水對應返相應物價,都ok生活到
如果跟你嘅思路,係咪都要俾經濟利益比人,咁以你所揀,你揀送比美國,定中共?
係普遍都有呢個想像
見倒老燒同杜生過左台灣
可以賣零食賣鴨血都賺咁多錢
自然覺得痴倒中港既話佢地就有機會上位
但事實唔會係
我嘅睇法係國民黨攞嘅要就係民進黨失嘅票,反之亦然。

台灣人每日面對居住正義司法改革跳票,人本交通一獲粥,治安日日唔係槍砲就毒品綁人,缺雞蛋缺疫苗缺快篩缺水缺電,人民長期低薪高工時,有時仲要睇民進黨難睇到仆街嘅食相。

然後再以台灣人二元對立非黑即白嘅思想,咪會得出投票比國民黨嘅結論囉。
配合連登二元對立思想,我認咗自己係五毛先
美帝迫TSM分廠過去有得揀咩
重點係要有第一桶金,香港台灣後生仔都一樣,杜生同蕭生一去到就有底,可以即時去創業。但台灣後生仔捱生捱死都好難搵到第一桶金,香港情況都近似,上位好難。
師兄你唔係5毛,我認同你果啲係分析
老實講 初頭兩年台灣人可以搵更多真係唔出奇 以共產黨咁要面既性格 依家都倒貼台灣人去福建做野買樓有補助 不過過多3 5 7年就會壓返死啲台仔
你有腦識搵中國人做野就好容易搵錢,問題係你有無腦
多謝巴打認同,我唔係鳩噏,因為我真係喺台灣住咗五年
經濟有上有落啦, 美國爆過幾多次? 香港爆過幾多次? 都係循環
我睇得到你講嘅問題,而唔係上面果啲講到投共都無咩問題果啲人。
但事實上台灣經濟上係好依賴大陸
如果係有上有落無問題,但中共個情況近似日本果款L形爆破,如果係L形,就會唔見到上升返嘅一日。
民進黨老鼠屎,何止阿扁

只講最出名,先有昔日抗共反中前線、當選前話當選後會取消ECFA但冇取消的蔡英文,再有昔日台獨金孫、而家高喊和平嘅賴清德

未計陳時中、林佳龍、陳明通
唔係我的思路,係你自己二元的思路,點解一定要送比人。
咁多反民進黨既共諜..明明得佢地咁撐腥港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞