有無熟台灣嘅人可以解釋下,點解仲有咁多人投國民黨?

274 回覆
25 Like 74 Dislike
啞撚咗?
台南遲啲好難講,謝龍介差少少選到,高雄就無得救幸福城市發展越嚟越差,繼續盲投綠營
比喻不倫

一個係民選國家冇篩選透明公開

另一個係有篩選不透明最尾有幾多係配票幾多係種票幾多係假票甚至乎投票係咪真嘅你都唔知

你咁樣用香港選舉同台灣比較係咪侮辱緊台灣人???

定係你想講台灣有一半人係智障
高雄真係。。無辦法
南部係奇怪啲
其實台灣金主,地方派系,黑道,多數都仲係同國民黨有關,所以選舉動員起黎仲係好大勢力
你呢啲假設得假票種票嘅人先會投民建聯先係智障
其實國民黨係在野呢8年係有慢慢換血,呢家已經多左好多年輕,形象比較討好既慢慢開始接班;

反而民進黨近呢幾年執政真係普普通通,高端疫苗,pfizer疫苗採購 同私煙案 呢d 事件明顯令台灣人對民進黨既信任減左好多
kmt同dpp 咪係一舊屎同兩舊屎分別

台灣人投比邊個唔一定代表佢鐘意嗰個
係代表佢唔鐘意另一個
你條臭閪蚑那賤蛆要我凌晨兩點覆你,你係李家超定鄧炳強呀

好彩我凌晨突然札醒睇到你咁大支野
你哎呀老竇馬那個郭台銘趙少康同哎呀老母龍應台高金素梅陳玉珍一講到買美國武器就跳晒掣咁大反應既,不反你地臭閪蚑那喎

仲有你想問咪走去問日本經濟新聞囉
愛河點
隻叫雞之子你咁認真應佢做咩,佢咪一樣屌大陸雞,邊夠佢 親中呀,拎埋自己條賓周俾錢入支那老閪喎

問你點睇呢單呀
第一日識白卡之子?你覺得佢會應你?
肯做會冇得食?
到底係邊個廢呀
冇飯食果班人比你去到一個有錢嘅地方都係窮撚啦 垃圾
香港已不亂,股票表現非常好
仲有洗哂d儲備課金俾大陸,一國一際
點解會有人覺得痴埋大陸度會有運行
唔敢話熟台灣, 但住過幾年, 識左唔少台灣朋友藍綠左右中間都有

聽佢地講政治, 其實好少會講到投唔投共打唔打仗, 好多時候佢地投藍嘅原因就係因為憎綠, vice versa, 而且好多時候唔係base on policies/platforms or even facts, 只不過係focus左喺對家既醜聞上或者純粹認知偏差

大部份會投藍嘅朋友其實都唔係支持中共/想發大財, 只係想政黨輪替, 民主社會就係應該有政黨輪替, 佢地會覺得有問題咪下屆算過, 比國民黨試下先, nothing to lose

除非有咩大事發生好似19年咁, 否則中共唔係一個imminent issue, 兩邊都係

利申: 完全based on我識嘅台灣人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞