有無熟台灣嘅人可以解釋下,點解仲有咁多人投國民黨?

274 回覆
25 Like 74 Dislike

之前呢啲貨色,見到都想嘔,鄉下佬加弱智嘅廢物,咁都投得落,仲要有一定數量嘅票,台灣人究竟點做得出?
如果唔係小英咁出色守衛台灣,台灣應該呢兩日就收左皮。
或者國民黨,民進黨都有黑金,貪污問題,呢個係台灣社會一直都解決唔到嘅問題,當兩舊都係屎,但投綠營至少都唔會做投降派,投國民黨同直接投降有咩分別。
鐵票
好多後生仔都搵唔到錢 又買唔到樓
有一部分已經憧憬親共好大機會可以改善生活

利:半個台灣人
親共點可能會有更好嘅經濟,睇睇支國個情況就知,同共統一係經濟上幾大鑊。係咪有部分台灣人因為身在其中,唔能夠係第三者嘅客觀眼光睇到個事實。
痴大陸有好多經濟上既好處

民生上有好大改善

當你係台南 高雄鄉下地方 窮到連自尊都冇 你仲理唔理咩民主自由

同香港班廢中老 一樣心態 眼前利益

綠營都係賣亡國危機 如果唔係19年 菜英文冇咩可能連任
19年前先多人咁諗咋嘛
大劣個經濟都差到仆街,已經經歷緊泡沫經濟爆破,未來只會更加差,點解仲有有台灣人會覺得痴大陸會有運行。
票投國民黨,兩岸無戰場?
無講錯喎
你立場行先 諗野唔夠客觀

現實就係中國市場大 商業機會多

有冇道德同有冇錢搵係兩回事黎
人地係真係鐵票 唔洗用旅遊巴
人口老化

老一輩果D仲大多講台語
係台灣遇過國民黨宣傳車,都係用台語講多
而且姓蔣真係有光環D

後生反而偏向新黨派

民進黨可惜有陳水扁呢粒老鼠屎攪衰形象
冇錯 親共一定會民主倒退 但係經濟上落冇絕對 而且極大概率上升
2023年仲可以用中國市場大,商業機會多去呃投資者?信果個智商有無60。
點解你咁肯定國民黨會做投降派
民進黨唔會?
係投降1950年一早就投左啦
師兄見解果然獨特。
證明國民黨唔係做得差囉
冇國民黨玩戒嚴捉到蔡孝乾打冧中共台灣省工委,一早比中共統一左啦仲有機會比你民進黨做到總統?
國民黨會投降嘅話2008投左啦
個人見解係其實台灣整體經濟都比較弱
好多台灣人只顧生計得鬼閑理政治議題
尤其係兩岸議題講足咁多年,啲人唔多唔少已經麻木左,冇乜危險意識

始終同中國隔左個海,要真真切切咁感受到中國嘅影響真係難啲,針唔吉到肉唔知痛

而且啲人覺得而家經濟行先
邊個搞得起經濟就投邊個,除左啲真係有留意政治新聞嘅人,但呢啲人始終都係少數

利申經常港台兩邊走
唔通投民進黨,用完香港人拉票之後當人condom
真,冇支那經濟資源上嘅壓制,一早超越左新加坡9條街
奶到褲都除埋同投降有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞