Router路由器 集中討論區(1)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
屋企700尺用緊netgear r6300v2
係房收wifi成日都斷

係咪應該買有長天線款會好啲

要睇返間隔,如果房係被主力牆阻隔就用乜router都唔會收到好,可能要改變一下router位置

唔該晒巴打
另外想問下呢
而家我屋企有兩個獨立既寬頻 (hkbn同icable 都係1000mb)
但就淨係用緊icable個個搭router
hkbn個個就擺左係度無用

如果我插多個router落hkbn度
會唔會令兩個router 既wifi信號有負面影響?

兩個唔同訊號互相干擾就一定有影響架喇,不過好奇怪點解剩係用i cable嗰個?講穩定性應該HKBN好啲吧,同埋做乜用兩間寬頻?

可以揀唔同channel,2.4Ghz 1 6 11

因為最近HKBN重有三個月完約
ICABLE 打黎SELL 11X月費PLAN 重話有三個月免費試用
但又要呢個月尾前簽佢先可以有呢個PLAN

所以而家有兩個寬頻可以用

而加上成家主要得我會用DESKTOP 同PS4, 亦因為無拉LAN線個D入房

所以就算係DESKTOP同PS4都係用WIFI上網

icable真心驚
想問下大家買68u定r7000好
村屋撚pccw 8m成日斷線 想換下router試下

8M⋯
用N12HP啦,用AC68U或R7000實在太浪費

其實我都諗過
近排屋企成日斷線,網上痕話可能router 連modem接收得唔好 但我個router就係modem隔壁 所以想換個穩定啲接收得好啲既 n12hp穩定嗎?

我好耐之前唔識router嘢求其買個垃圾成日斷,之後換做N12HP就脫胎換骨了,幾乎全屋都收到,當然我再之後換做AC68U訊號更強覆蓋更廣。你村屋有個好處係屋內應無主力牆,只要將個router盡量放係屋正中央就應該全屋都收到。只係本身只有8M實在太慢,去到遠離router既地方可能網速太低,load野load死咗而斷線
試吓用N12HP,唔使$300,值得一試,其他中、高階router對你個plan嚟講真係太貴

我想講下

N14HP,N12HP 訊號唔係想像中咁強

我隻N14HP應該屎過C8,R6300V2
hkbn 500mb 用咩router好
諗住買Asus rt-ac68u
直上7000
hkbn 500mb 用咩router好
諗住買Asus rt-ac68u

好選擇
屋企700尺用緊netgear r6300v2
係房收wifi成日都斷

係咪應該買有長天線款會好啲

要睇返間隔,如果房係被主力牆阻隔就用乜router都唔會收到好,可能要改變一下router位置

唔該晒巴打
另外想問下呢
而家我屋企有兩個獨立既寬頻 (hkbn同icable 都係1000mb)

兩個唔同訊號互相干擾就一定有影響架喇,不過好奇怪點解剩係用i cable嗰個?講穩定性應該HKBN好啲吧,同埋做乜用兩間寬頻?

ICABLE 打黎SELL 11X月費PLAN 重話有三個月免費試用

而加上成家主要得我會用DESKTOP 同PS4, 亦因為無拉LAN線個D入房

icable真心驚

暫時呢兩三日都同以前分別唔大

希望之後都KEEP到

問過佢話獨立光纖先扑鎚

唔該晒巴打
另外想問下呢

icable真心驚

暫時呢兩三日都同以前分別唔大

希望之後都KEEP到

問過佢話獨立光纖先扑鎚

好多年前用過,成日都有段時間唔知維修定乜會幾個鐘上唔到網,之後都唔敢再用佢了
HKBN / 網上爬 算係最好
求指教
屋村用csl 4g 上網 想買個插到sim卡同lan 線 既router
有無啲射得遠 穿牆勁既router推介下
上網搵到個 Asus 4g-ac55u好唔好用? 屋企大約700尺左右
HKBN / 網上爬 算係最好

網上爬光纖OK 既
VDSL好撚差
求指教
屋村用csl 4g 上網 想買個插到sim卡同lan 線 既router
上網搵到個 Asus 4g-ac55u好唔好用? 屋企大約700尺左右

遲吓香港會有買 等下

賣*

好似幾正咁 個4G係插sim?
行1000M
appartment 式屋企大約2000呎
想問ac68/r7000 夠唔夠用

利申外國撚
求指教

遲吓香港會有買 等下

賣*

好似幾正咁 個4G係插sim?

唔該晒
Router路由器 集中討論區(2)
https://lihkg.com/thread/386923/page/1?ref=web

推到1001
推到1001
推到1001
推到1001
推到1001
Router路由器 集中討論區(2)
https://lihkg.com/thread/386923/page/1?ref=web
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞