Router路由器 集中討論區(1)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
情況真係好怪 係電腦speed test 時高時低

但用手機test wifi就冇高過...(冇斷哂其他裝置test)

時高時低 已經係開左QOS既情況
我轉左去hkbn1000mb

買左r7800 今日安裝左 但出現左個問題

電腦駁lan 線 download 300mb upload 700mb

I phone 測試 2.4g wifi down 90mb up 110mb
5g down 180mb up 210mb

Iphone測試在router旁 明明1000mb 寬頻 點降咁慢

會唔會係lan線問題

你測速要斷晒所有wifi測先準
唔係會分左出去

另下ip5同ip7p測速都好大差距

今晚返去試下先 thx
1300蚊買個router 唔想像中咁好
Router 係房 我係廁所 (距離三四步)訊號已經得兩格 測速60mb左右

我都係r7800 user 用1000m 用iphone7測
5G情況 近距離 5xx-6xx mbps
隔兩牆都係得返2x-4x
咁你試試地區轉 美國 訊號都有明顯增強

上網見過WIFI地區簡澳洲 WIFI POWER個到100%上面仲有個SUPER WIFI
其他地區無 我無設備去試佢強左幾多 但係感覺上範圍強左10-20%左右
用緊香港寬頻500M cat6線駁ac66u 出Wi-Fi 5GHz 頂晒窿得200M 有冇解救
用緊香港寬頻500M cat6線駁ac66u 出Wi-Fi 5GHz 頂晒窿得200M 有冇解救

你用乜測速?係咪單天線既手機?係既話就係咁多架喇

Speedtest.com
MacBook Pro同iPhone 6s都一樣
日本amazon買R8500都係$1000左右

電壓係咪110-240V先?

部機係
但要買過個火牛

部機係
但要買過個火牛

買過隻牛就得
如果淘,netgear r6900同r6400,你地會點揀

淘寶果啲翻新機黎
全部都激活過
電腦節都無話特別平,
68U:950-1050 送50$超市禮券+個尿袋仔(2600 )
$500-600 筆直 買邊隻 Router最好
用1000mb寬頻
原來地區轉美國or澳洲都會勁d?
$500-600 筆直 買邊隻 Router最好
用1000mb寬頻

AC58U
求救
屋企800幾尺,有3道主力牆隔住先到房 之前用垃圾tplink, 岩岩買左 netgear r7000, 係房做 speed test只係穩定左 同快小小, setting 有冇話要點set? 定係已經係極限

另外我notebook要將 2.4ghz 同 5ghz個ssid set做一樣先連到wifi, 請問係咩問題

隔三道主力牆
你可以穩定收到已經算係奇蹟
求救
屋企800幾尺,有3道主力牆隔住先到房 之前用垃圾tplink, 岩岩買左 netgear r7000, 係房做 speed test只係穩定左 同快小小, setting 有冇話要點set? 定係已經係極限

另外我notebook要將 2.4ghz 同 5ghz個ssid set做一樣先連到wifi, 請問係咩問題

隔三道主力牆

三主力牆 要用果啲orbi 先得啵
一係疊埋水舖lan

http://Speedtest.com
MacBook Pro同iPhone 6s都一樣

頭先用部iPhone 6s連AC68U測速係400Mb,你得200Mb又真係低咗啲
呢兩日唔知r8000定hkbn問題
用兩個鍾就斷,要熄router拔線再插先連到
有冇巴打知咩問題
我想問屋企用嘅pccw 1000mb同ac58u router,點解5g wifi只係出得200幾mb,但lan線插電腦係有900幾mb(有經個router的),係咪我個router setting有啲問題?

單天線既機接收係呢個速度,如有雙天線就可有400幾mb

明白哂
求救

隔三道主力牆

一係疊埋水舖lan

咁notebook連唔到wifi個問題可以點解決?

係咪用緊smart connect?
實際佢都係用緊2.4g
三重主力牆仲收到已經好叻
求救

隔三道主力牆

一係疊埋水舖lan

實際佢都係用緊2.4g

買Netgear Orbi啦
https://unwire.hk/2017/08/22/netgear-orbi-rbk40-router/wireless-home/
求救

隔三道主力牆

一係疊埋水舖lan

實際佢都係用緊2.4g

我無開到 smart connect, 2個 ssid 一唔同就連 search都search唔到個wifi

即係拆開做雙頻會search唔到訊號咁搞笑
2.4ghz應該會收到啵
試返雙頻 轉us
2.4g set 1,6,11頻道
相同ssid不如用smart connect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞