Router路由器 集中討論區(1)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我又係用r7000 但係modem直接駁落電腦 有9xx mbps
但係如果modem落r7000
之後再駁電腦 得4xx mbps

可以點搞
同埋呢排wi-fi唔係好穩定
有時會斷線
刷merlin會唔會啲

你呢個問題同上一頁完美情郎巴打既情況好相似,你可參考一下

我有update 去最新firmware

Update完後有冇factory reset?
如果淘,netgear r6900同r6400,你地會點揀

淘寶果啲翻新機黎
全部都激活過

國行都係咁?
btw雖然我知EA6900 都係800MHz,佢同r6900差唔多價,但係官方翻新。各位會點揀
我又係用r7000 但係modem直接駁落電腦 有9xx mbps

可以點搞
有時會斷線
刷merlin會唔會啲

請開啟qos後再測速 fw bug黎
巴打留意番 如果netgear router測速有唔足速既情況 請開啟qos後再測速
上次買左個netgear router 發現唔足速 拎落去黎住搵個隻 個sales同我講話係fw bug黎

未開4xx 開左9xx
屋企大裝修,拉過哂d線

由於中間有2個主力牆,wifi信號好難入到房,所以打算拉條lan線入房 整多個router當repeater咁用

600尺 3房 2洗手間

呢個方法係咪已經係最好
打算買2隻r7000

拉線當然最好,主力牆兩邊都有router就唔怕訊號被阻隔

可以點搞
有時會斷線
刷merlin會唔會啲

都係得5xx mbpw
算數

可以點搞
有時會斷線
刷merlin會唔會啲

都係得5xx mbpw
算數

算啦我搞左成日都係咁啦
啲測速一時又9XX,一時得5XX,都廢事理

可以點搞
有時會斷線
刷merlin會唔會啲

都係得5xx mbpw
算數

算啦我搞左成日都係咁啦

屌我同你地掉轉,買左成年無up firmware,琴日屎忽痕up完之後慢撚晒
仲有個QoS唔似做到野喎,拖慢晒普通browsing同睇片
屋企大裝修,拉過哂d線

由於中間有2個主力牆,wifi信號好難入到房,所以打算拉條lan線入房 整多個router當repeater咁用

600尺 3房 2洗手間

呢個方法係咪已經係最好
打算買2隻r7000

拉線當然最好,主力牆兩邊都有router就唔怕訊號被阻隔

其實一廳果隻買勁野,房果隻買同一個牌子但雞小小細部小小既得唔得

如果嫌兩隻R7000太貴嘅其實平啲買兩隻AC58U都夠晒,除非你有三天線既裝置有需要用到3T3R,咁先需要係你用呢個裝置既地方用R7000或AC68U

可以點搞
有時會斷線
刷merlin會唔會啲

都係得5xx mbpw
算數

算啦我搞左成日都係咁啦

屌我同你地掉轉,買左成年無up firmware,琴日屎忽痕up完之後慢撚晒

我已經閂左個Qos唔理

可以點搞
有時會斷線
刷merlin會唔會啲

都係得5xx mbpw
算數

算啦我搞左成日都係咁啦

我已經閂左個Qos唔理

但係我地區轉咗澳洲
wi-fi好似強左( 接收範圍)

可以點搞
有時會斷線
刷merlin會唔會啲

都係得5xx mbpw
算數

算啦我搞左成日都係咁啦

我已經閂左個Qos唔理

但係我地區轉咗澳洲
wi-fi好似強左( 接收範圍)

我用美國,聽講勁啲
R7000P係咪淨係5GHz勁左,2.4GHz同插線performance完全無分別?
R7000P係咪淨係5GHz勁左,2.4GHz同插線performance完全無分別?

只係比R7000多左MU-MIMO
同雙頻理論值快左
但粒CPU無變
學術問題
睇測速同流量
係睇MB/s定Mb/s

同雙頻理論值快左
但粒CPU無變

我有隻R7000不過覺得2.4同5GHz都唔夠range
咁係唔係應該換隻R7800? (本身隻R7000會送俾人)

同雙頻理論值快左
但粒CPU無變

我有隻R7000不過覺得2.4同5GHz都唔夠range
咁係唔係應該換隻R7800? (本身隻R7000會送俾人)

坦巴
小弟正正用緊R7800
感覺良好 係係啲好靜既環境 會聽到微弱電流聲
想問R7800個價位,仲有冇比佢更好嘅Rounter

Linksys EA8300?

R8500

R8500

貴成30%喎大佬
用開HKBN 1000MB Plan
廳插ASUS RT-AC55UHP
分左兩條線入房
LAN1 線直落其中一間房desktop
LAN2 入第二間房 再駁ASUS RT-N12 D1 For房用

想請教下點解LAN1條線成日唔穩
屋企人用LAN2個Wifi
LAN1條線打機既PING就會好唔穩定
想問下巴打們點解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞