Router路由器 集中討論區(1)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
想問吓各位1000M用家 你哋實際用wifi download嘢嘅時候有幾快?
小弟最近換咗部枱機 買咗隻asus usb-ac68嚟上網 router用緊濕鳩tp link c7
speedtest結果上下載都係600Mb左右
但喺啲大網站(steam, google drive之類) download得7~12MB/s
我想問吓依種情況係isp有問題定係我硬件bottlenecking

其實各位測速要注意
Mb/s 同 MB/s 關係

依個我知道 但我見我啲friend用500mb wifi down嘢都可以穩定15MB up 所以先上嚟問吓
Linksys ea6350 vs Asus ac58u vs netgear r7000
諗爆頭

昨日買左LINKSYS EA6350 V3, 有雙另置天線。$400 抵, 用落都stable,speedtest 行得盡屋企200M 寬頻
想問吓各位1000M用家 你哋實際用wifi download嘢嘅時候有幾快?
小弟最近換咗部枱機 買咗隻asus usb-ac68嚟上網 router用緊濕鳩tp link c7
speedtest結果上下載都係600Mb左右
但喺啲大網站(steam, google drive之類) download得7~12MB/s
我想問吓依種情況係isp有問題定係我硬件bottlenecking

其實各位測速要注意
Mb/s 同 MB/s 關係

依個我知道 但我見我啲friend用500mb wifi down嘢都可以穩定15MB up 所以先上嚟問吓

15MB
換算Mb 都算幾快下喇啵
r6300 v2 300蚊抵唔抵玩
用緊bb1000
用緊bb1000

我覺得好抵,佢唔係差R7000好多,但平咁多真係超值
用緊bb1000

邊到買300

公司樓下街鋪貴喲,隻r7000反而同price一樣

我留下 買7000 $980

宜家腦場間間都$880

買左870 2/9師傅上黎裝 希望個風唔好衝咁快

router都要人裝

我都好奇怪,乜有上門安裝服務架咩?

請啲巴打裝可能仲熟手

係小弟講得唔好,屋企人搬咗出去住,hkbn完約,而家要等2/9網上行師傅上黎重新拉線入屋 router梗係自己搞掂
用緊bb1000

邊到買300

架ac58u係唔係冇的熄wifi
要長開
架ac58u係唔係冇得熄wifi
要長開
要長開

插線位有power制啵
要長開

插線位有power制啵

有power冇wifi on/off制
Ac68u轉唔到地區,點搞好
Update左 firmware就轉到了
想$500買隻router求推介
200M光纖,屋企400幾呎,全屋device都係駁wifi
要長開

插線位有power制啵

有power冇wifi on/off制

我以前部N12HP係可以將WPS制改成wifi開關制,我相信AC58U都應該得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞