Router路由器 集中討論區(1)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike

我有airport extreme放 $750

咁抵

我果隻就2015 mar買既 無保養 100%work
有興趣tg我
https://t.me/Nofriendo
不過我唔hard sell既
你揀呢三隻 你家幾大 用咩多頻寬先

300呎300mb,想長用,遲啲會轉1000mb

其實呢三隻 我都用過AE同Ac68u
如果講
無線速度其實差唔多
咁訊號強弱就ac68u強
Lan to lan ac68u強

穩定性 AE強好多

咁我應該會揀穩定性

1000m唯一問題
AE lan to lan好似食5xx mbps左右
唔行lan線就無所謂

我有airport extreme放 $750

咁抵

我果隻就2015 mar買既 無保養 100%work
有興趣tg我
https://t.me/Nofriendo
不過我唔hard sell既
你揀呢三隻 你家幾大 用咩多頻寬先

300呎300mb,想長用,遲啲會轉1000mb

其實呢三隻 我都用過AE同Ac68u
如果講
無線速度其實差唔多
咁訊號強弱就ac68u強
Lan to lan ac68u強

穩定性 AE強好多

咁我應該會揀穩定性

1000m唯一問題
AE lan to lan好似食5xx mbps左右
唔行lan線就無所謂

咁又要諗諗喇喎
其實咩牌子嘅router比較穩定好用?
請問ac68u或r7000 有冇power掣
諗住放床頭 夜晚熄咗會安心少少

當然有,應該唔會有router冇power掣掛?

當然有,應該唔會有router冇power掣掛?

Led燈都有開關 power一定有

你仲可以set佢自動每日幾點熄機、幾點開機添

你仲可以set佢自動每日幾點熄機、幾點開機添

熄wifi 唔係熄機

係,自
做乜個it人講router個post變左罵戰
用緊ac68u, bb100
iphone test wifi download得21.7 Mbps , upload 10.3Mbps

平時電話上網,電視連wifi 睇4k netflix 都好順,

最近衣幾日都係咁 係咪hkbn 問題?

thank you
iphone test wifi download得21.7 Mbps , upload 10.3Mbps

平時電話上網,電視連wifi 睇4k netflix 都好順,

thank you

巴打你用緊2.4g定5g先

thank you

iphone connect 5g ar
尋晚慢到 load 個網都要等幾秒
會唔會無lala 個wifi chip /天線壞左

因為我早兩日用電腦bt 都勁快, 應該唔係寬頻問題..

thank you

如果屋企其他嘢用wifi都冇問題,係得部iPhone突然變慢咁都幾肯定係部iPhone出問題

thank you

如果屋企其他嘢用wifi都冇問題,係得部iPhone突然變慢咁都幾肯定係部iPhone出問題

好奇你係iphone幾?
想問300蚊有咩推介
100M上網
Wifi穩定就夠
想問300蚊有咩推介
100M上網
Wifi穩定就夠

N12HP

你舊router冇AC wifi?

Sorry我睇漏咗啲嘢,你而家部router乜型號?有冇gigabit lan同5G wifi?如果冇Lan線可能冇問題。但如果你而家部router有gigabit lan同有5G wifi,而你用部機connect咗5G wifi後測完速都係得幾十mb,咁就應該係lan線問題
你條lan線係乜線?cat 5?cat 5e?cat 6?

部router係好舊 tp link 垃圾 冇5g架

冇5G就一定只有幾十mb,但都唔能排除條lan線係咪support 1000mb,你條lan線係乜線?

條線冇寫CAT幾,就睇下線頭有幾多條芯啦
4芯線最多十幾M,8芯線先上到giga

好 等我check下先 咁如果買8芯線要幾錢?

買cat 6線,一定係8芯,二、三十蚊有一條架喇,要長啲就貴啲

買完ac58u 而家speed test行到大概80mbps到 感謝巴打

Sorry我睇漏咗啲嘢,你而家部router乜型號?有冇gigabit lan同5G wifi?如果冇Lan線可能冇問題。但如果你而家部router有gigabit lan同有5G wifi,而你用部機connect咗5G wifi後測完速都係得幾十mb,咁就應該係lan線問題
你條lan線係乜線?cat 5?cat 5e?cat 6?

冇5G就一定只有幾十mb,但都唔能排除條lan線係咪support 1000mb,你條lan線係乜線?

買cat 6線,一定係8芯,二、三十蚊有一條架喇,要長啲就貴啲

買完ac58u 而家speed test行到大概80mbps到 感謝巴打

得80幾mb?你用2.4G定5G wifi?如果你用5G wifi都唔過100mb咁你條線應該都要換埋

得80幾mb?你用2.4G定5G wifi?如果你用5G wifi都唔過100mb咁你條線應該都要換埋

5g

5g

你Lan線應該都有問題,換cat 6線吧

5g

換曬2條佢?

5g

換曬2條佢?

睇吓你本身條線係乜線,如果本身有條已經係cat 6咪唔使換囉
用左7年既router
wifi接收唔穩定左 間中斷下斷下/慢左係咪正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞