Router路由器 集中討論區(1)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
用緊ASUS RT AC1200G+
呢排係咁斷線,打上去和記問話可能係router reset
但個router 敏感到hihi,掂到少少都reset
我插lan 落modem,電腦正常上到網
請問呢個問題,可以點解決?
屋企用緊100 mpbs 上網

如果想換router,apple 個個 2TB router 其實係咩來?屋企人全部用iPhone,backup 用我部電腦,就來無曬memory

生果野我知
隻2TB即係等於airport extreme加插HHD 合體版
用黎time machine backup同放資料都得
但係以回覆time machine啲野 真係好慢
你可能會問 Extreme加自己買外置HDD咪得嚕
實情係唔得架 apple block左個功能

屌,買多個外置harddisk 算

btw,屋企500 呎,我router 個個問題點解決好,有無得check 係咪router 問題,都用咗一年左右

如果想換router,apple 個個 2TB router 其實係咩來?屋企人全部用iPhone,backup 用我部電腦,就來無曬memory

掂到少少都reset?router個reset制好難㩒架喎,你唔㩒個reset制佢都會reset?
正常router係唔會自己走去reset,你個router壞咗?

掂到少少都reset?router個reset制好難㩒架喎,你唔㩒個reset制佢都會reset?
正常router係唔會自己走去reset,你個router壞咗?

就係唔知係咪壞咗,btw,我1999
reset 和記個邊話可能係ip reset,唔係router reset,我1999 sorry

reset 和記個邊話可能係ip reset,唔係router reset,我1999 sorry

ip rest 即係個ip會唔同咗?你試下每次個ip有冇唔同到?你係所有用wifi既裝置都會斷嗎?另外有冇upgrade到最新既firmware?
有時iPhone speed test 得二百幾 有時又四百幾 求解

用緊wrt1900acs

ip rest 即係個ip會唔同咗?你試下每次個ip有冇唔同到?你係所有用wifi既裝置都會斷嗎?另外有冇upgrade到最新既firmware?

ip 有無唔同我就無check 到,但就係全部Wi-Fi裝置都斷曬上唔到網

ip 有無唔同我就無check 到,但就係全部Wi-Fi裝置都斷曬上唔到網

如果以前冇咁既問題而用咗一年後先出現咁都可能係router出現問題。你試吓將firmware upgrade到最新version,然後㩒reset制幾秒factory reset佢,將一切重頭設定過睇吓係咪都仍然係咁,如果都仍然斷既咁你就拎俾Asus維修吧,個router有三年保的
有啲身痕入隻R7000玩下
知己知彼都好
住村屋,剛剛由8mb上網轉左數碼通500mb
師父話我原本個cheap雞ASUS得100mb
700呎單位,3房一廳,平時尾房都收得好差
⼀筆值5xx左右
有無推介?

見連登孖寶過千,負擔唔到

你指AC68U同R7000過千?一部900幾一部800幾咋喎,唔會過千,賣過千既舖頭你唔使幫襯都得架喇

$500就AC58U啦

感謝巴打 就AC58U試試
8xx都貴,因為屋企人比3舊水我買

3舊水俾你買gigalan AC router
最cheap既totolink A2004ns都要$300幾啦(A2004ns出名wifi廢,好多人話佢連磚牆都唔係咁穿得過
你屋企人俾得三舊你真慘

500mb AC 58U 無誤!

行Qualcom U, 4核,感覺良好。
住村屋,剛剛由8mb上網轉左數碼通500mb
師父話我原本個cheap雞ASUS得100mb
700呎單位,3房一廳,平時尾房都收得好差
⼀筆值5xx左右
有無推介?

見連登孖寶過千,負擔唔到

你指AC68U同R7000過千?一部900幾一部800幾咋喎,唔會過千,賣過千既舖頭你唔使幫襯都得架喇

$500就AC58U啦

感謝巴打 就AC58U試試
8xx都貴,因為屋企人比3舊水我買

3舊水俾你買gigalan AC router
最cheap既totolink A2004ns都要$300幾啦(A2004ns出名wifi廢,好多人話佢連磚牆都唔係咁穿得過
你屋企人俾得三舊你真慘

500mb AC 58U 無誤!

行Qualcom U, 4核,感覺良好。

琴日出左 58U
黎緊轉光纖500mb

如果以前冇咁既問題而用咗一年後先出現咁都可能係router出現問題。你試吓將firmware upgrade到最新version,然後㩒reset制幾秒factory reset佢,將一切重頭設定過睇吓係咪都仍然係咁,如果都仍然斷既咁你就拎俾Asus維修吧,個router有三年保的

thanks
想問多次
我本身有隻ASUS AC68U,之後買左個TP LINK既插牆身插頭既Repeater

咁依家全屋都收滿格,但有時速度好Q慢

咁我依家其實係咪應該唔好用個Repeater,買多隻AC68U OR 58U做Repeater好過
唔知算唔算off-topic

r7000 想自制 openvpn server
唔知而家仲得唔得呢
有冇巴打知
用wifi 係咪打機一定爆ping?
如果打LoL csgo 呢d 用唔到lan係咪一定唔穩定?
定係可以用好router補救?

利申 屋企100mb
想問多次
我本身有隻ASUS AC68U,之後買左個TP LINK既插牆身插頭既Repeater

咁我依家其實係咪應該唔好用個Repeater,買多隻AC68U OR 58U做Repeater好過

插牆身插頭既repeater?你係咪指homeplus?
Homeplus係會跌速比較厲害,但勝在可穿過牆壁提供穩定既訊號,你係咪慢到完全上唔到網?有時穩定性比速度更重要

利申 屋企100mb

打機應該用wifi都唔得,如果間隔唔許可直插lan線就試吓用homeplus再駁lan線吧
入netgear R7800坑試驗 知己知彼

有隻ac68U ver.c1 1Ghz版放
用左一個月 放$650

仲有隻用左大約兩年既 airport extreme AC
放$800
有意 TG 北角交收
https://t.me/Nofriendo

費時變廣告post 只post一次

利申 屋企100mb

打機應該用wifi都唔得,如果間隔唔許可直插lan線就試吓用homeplus再駁lan線吧

原來homeplus可以再加lan線?
速度上影響大嗎?

用左一個月 放$650

放$800
有意 TG 北角交收

屌,北角撚頭先岩岩買左隻58U

用左一個月 放$650

放$800
有意 TG 北角交收

58U都要5xx
好想買,但聽辛坦拿巴打講,試下100mb同依加個n14 router先
想問多次

插牆身插頭既repeater?你係咪指homeplus?
Homeplus係會跌速比較厲害,但勝在可穿過牆壁提供穩定既訊號,你係咪慢到完全上唔到網?有時穩定性比速度更重要

唔係homeplus,普通Repeater黎,好細個
想問邊度買router最平 想買58u

利申 屋企100mb

原來homeplus可以再加lan線?
速度上影響大嗎?

係,每個homeplus一定有個lan頭,只係有啲會貴少少再加放wifi功能。你預速度經過homplus後起碼跌速一大半,但lan線就點都一定穩定

用左一個月 放$650

放$800
有意 TG 北角交收

58U都要5xx
好想買,但聽辛坦拿巴打講,試下100mb同依加個n14 router先

AC68U如果真係冇穿冇壞,只用得一個月$650真係好抵

用左一個月 放$650

放$800
有意 TG 北角交收

58U都要5xx

Ac68u Hold 左一位巴打 thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞