Router路由器 集中討論區(1)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
以我經驗黎講,如果冇好特殊既要求,用番原廠天線最好。
1. 出面買既天線極難保證質素(我用LAB既ANTENNA TESTER測試過數十條淘寶WIFI天線,有D根本唔係WIFI 用 )
2.原裝ROUTER條天線係最MATCH 部ROUTER,以頻率特性同發射PATTERN而言
3.真係要買, 要小心買到D得2.4G既單頻天線,而家好多ROUTER都係2.4G+5G雙頻,要用番雙頻天線,雙頻天線好似比較少高dBi。
4.高dBi既天線原理好似聚焦鏡咁,其實係將wifi既幅射能量集中左(聚焦左),咁射程就長左。但照射範圍就少左。而wifi發射總功率係不變的。
5.任何情況下都好,唔好router著機既情況下換/拆/唔裝天線。會燒wifi chip

真係唔知
我r7000試過一次
架ac58u係唔係冇得熄wifi
要長開

插線位有power制啵

有power冇wifi on/off制

我以前部N12HP係可以將WPS制改成wifi開關制,我相信AC58U都應該得

點改

太耐唔記得,睇下係咪「系統管理」->「系統設定」度搞?

「系統管理」->「系統設定」-->WPS 按鈕行為-->無線網路開關

or

無線網路-->專業設定-->啟用無線網路
我屋企得300呎
行HKBN 1000mb
ASUS 隻AC55U 夠唔夠洗
定要上R7000

Ac58u / ac68u / r7000都可
我屋企得300呎
定要上R7000

有冇用bt?

如果經常bt dl野, 越勁既router dl得越快
我屋企得300呎
定要上R7000

Price.com唔見有AC55U,剩係得AC55UHP,唔知香港有冇得賣?見佢spec就夠用既,AC55UHP應該係佢既加強版,之前都好hit,不過自從有咗AC58U後就被取代地位了,兩者價錢差唔多,AC58U新啲又多咗MU-MIMO功能,同埋四條天線都係外置應該會訊號穩定啲
屋企700尺用緊netgear r6300v2
係房收wifi成日都斷

係咪應該買有長天線款會好啲
係房收wifi成日都斷

要睇返間隔,如果房係被主力牆阻隔就用乜router都唔會收到好,可能要改變一下router位置
係房收wifi成日都斷

要睇返間隔,如果房係被主力牆阻隔就用乜router都唔會收到好,可能要改變一下router位置

唔該晒巴打
另外想問下呢
而家我屋企有兩個獨立既寬頻 (hkbn同icable 都係1000mb)
但就淨係用緊icable個個搭router
hkbn個個就擺左係度無用

如果我插多個router落hkbn度
會唔會令兩個router 既wifi信號有負面影響?
想問吓,如果想喺屋企set個vpn喺大陸時用,有冇咩router推介?
我屋企得300呎
定要上R7000

Price.com唔見有AC55U,剩係得AC55UHP,唔知香港有冇得賣?見佢spec就夠用既,AC55UHP應該係佢既加強版,之前都好hit,不過自從有咗AC58U後就被取代地位了,兩者價錢差唔多,AC58U新啲又多咗MU-MIMO功能,同埋四條天線都係外置應該會訊號穩定啲

我頭先又搵到Linksys 隻 ea 6350
依隻又點睇
屋企400幾呎
HKBN 100M
用緊TP LINK TL-WR941ND
用左幾年 成日斷線兼唔穩定
想轉好耐了
爬完POST 見到巴打推薦我覺得幾岩用
ASUS N12HP 同埋 AC58U
呢兩款邊隻好啲
或者有無更好既選擇
個價400~500 左右啦 當然可以再低啲既都可以
唔該
問多樣
想用足100M 係咪要配合返條lan 線
乜都唔識 真心求教
想問吓,如果想喺屋企set個vpn喺大陸時用,有冇咩router推介?

多數router個vpn package都麻麻地,除非ddwrt。
係房收wifi成日都斷

唔該晒巴打
另外想問下呢
而家我屋企有兩個獨立既寬頻 (hkbn同icable 都係1000mb)

兩個唔同訊號互相干擾就一定有影響架喇,不過好奇怪點解剩係用i cable嗰個?講穩定性應該HKBN好啲吧,同埋做乜用兩間寬頻?
係房收wifi成日都斷

唔該晒巴打
另外想問下呢

兩個唔同訊號互相干擾就一定有影響架喇,不過好奇怪點解剩係用i cable嗰個?講穩定性應該HKBN好啲吧,同埋做乜用兩間寬頻?

可以揀唔同channel,2.4Ghz 1 6 11
我屋企得300呎
定要上R7000

http://Price.com唔見有AC55U,剩係得AC55UHP,唔知香港有冇得賣?見佢spec就夠用既,AC55UHP應該係佢既加強版,之前都好hit,不過自從有咗AC58U後就被取代地位了,兩者價錢差唔多,AC58U新啲又多咗MU-MIMO功能,同埋四條天線都係外置應該會訊號穩定啲

依隻又點睇

呢個睇個spec都ok,同AC58U差唔多仲要平少少,只係firmware就一定冇asus咁好,唔會點用啲乜嘢特別function嘅呢隻都可以考慮
屋企400幾呎
HKBN 100M
用緊TP LINK TL-WR941ND
用左幾年 成日斷線兼唔穩定
想轉好耐了
爬完POST 見到巴打推薦我覺得幾岩用
ASUS N12HP 同埋 AC58U
呢兩款邊隻好啲
或者有無更好既選擇
個價400~500 左右啦 當然可以再低啲既都可以
唔該

如果長期都只用100M唔打算升更高寬頻既就N12HP抵啲,100M剛好用盡佢機能,如用AC58U就有啲浪費。但如打算將來會升寛頻既就買AC58U好啲
問多樣
乜都唔識 真心求教

100M是但一條lan線都食得晒
我屋企得300呎
定要上R7000

http://Price.com唔見有AC55U,剩係得AC55UHP,唔知香港有冇得賣?見佢spec就夠用既,AC55UHP應該係佢既加強版,之前都好hit,不過自從有咗AC58U後就被取代地位了,兩者價錢差唔多,AC58U新啲又多咗MU-MIMO功能,同埋四條天線都係外置應該會訊號穩定啲

依隻又點睇

呢個睇個spec都ok,同AC58U差唔多仲要平少少,只係firmware就一定冇asus咁好,唔會點用啲乜嘢特別function嘅呢隻都可以考慮

唔該曬巴打 我決定買Linksys ea 6350
我見呢隻有幾隻version,又有外置天線同內置天線,睇清楚係咪最新嗰個version先買

多數router個vpn package都麻麻地,除非ddwrt。

support dd-wrt嗰堆router有冇邊啲好啲?
問多樣
乜都唔識 真心求教

4蕊唔得
問多樣
乜都唔識 真心求教

4蕊唔得

100M咋喎
係房收wifi成日都斷

唔該晒巴打
另外想問下呢

可以揀唔同channel,2.4Ghz 1 6 11

因為最近HKBN重有三個月完約
ICABLE 打黎SELL 11X月費PLAN 重話有三個月免費試用
但又要呢個月尾前簽佢先可以有呢個PLAN

所以而家有兩個寬頻可以用

而加上成家主要得我會用DESKTOP 同PS4, 亦因為無拉LAN線個D入房

所以就算係DESKTOP同PS4都係用WIFI上網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞