Router路由器 集中討論區(2)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
多謝各位巴打支持同解答
有大家努力我地post 2喇

請繼續討論
600內係咪AC58U最好
600內係咪AC58U最好

無錯
之前聽取巴打們建議買左n12hp
近排時不時斷線 想問一下系統記錄啲資料send去客服有冇用
用winfows個加密(好似係xxx locker)加密咗個外置HDD,姐係每次都要入密碼先睇到d files
但加密咗之後駁個HDD落router(r6220)到,network上見唔到個HDD,咁有冇方法解決
最近買咗隻ASUS RT-AC68U

Firmware已經更新咗 最新版

想請問係唔係最好要自己開返個IPv6 選擇native?

我無開啵 其實有乜用
ac86u腦場賣17xx
https://youtu.be/aHYN_SM1eiU
加左MU-MIMO就當新機
屋企100Mb寬頻
有咩router推薦
最好$400內
屋企100Mb寬頻
有咩router推薦
最好$400內

N12HP
之前聽取巴打們建議買左n12hp
近排時不時斷線 想問一下系統記錄啲資料send去客服有冇用

搵清楚斷線既原因,首先係咪網絡供應商問題?會唔會直插lan線都斷線?跟住屋企間隔有冇問題?會唔會因為俾主力牆阻隔所以收得唔好?

證明router技術都去到樽頸
屋企100Mb寬頻
有咩router推薦
最好$400內

N12HP

Thanks
Wifi手指又有冇心水?
屋企100Mb寬頻
有咩router推薦
最好$400內

N12HP

Thanks
Wifi手指又有冇心水?

呢樣唔識了,好似冇乜牌子有出,出名既得linksys同TP-link,基於大陸牌子因素似乎只得linksys既可靠
PCCW 1000M , 而家果隻ASUS RT-N12+ (應該係) 唔夠推
想問買邊款好, (唔想要D-LINK/ TP-LINK)
屋企400呎, 兩間房 (有牆),
電腦X1, 電話X4, IPADX1. PS4 X 1

而家有時慢到 唔用WIFI用返4G

PCCW 1000M , 而家果隻ASUS RT-N12+ (應該係) 唔夠推

AC68U/R7000

AC68U/R7000

N12+用1000m
大水喉 細水流
同意用ac68u / r7000

證明router技術都去到樽頸

Mu-mimo係ac wave2 standard。問題係receiver都要support mu-mimo先有用,否則都係行番一般dcf/ rts-cts。

AC68U/R7000

N12+用1000m
大水喉 細水流

ac68u 係asus?
r7000 係咩牌子?

AC68U/R7000

N12+用1000m
大水喉 細水流

r7000 係咩牌子?

AC68U係ASUS
R7000係美國既Netgear

AC68U/R7000

N12+用1000m
大水喉 細水流

r7000 係咩牌子?

AC68U係ASUS

咁呢兩款又有咩優點或缺點
全球家用router品牌佔有率 其實係點排?

AC68U/R7000

N12+用1000m
大水喉 細水流

r7000 係咩牌子?

AC68U係ASUS

咁呢兩款又有咩優點或缺點

硬件不相伯仲
主要睇軟件同提供D功能閣下岩唔岩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞