Router路由器 集中討論區(1)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
Update左 firmware就轉到了

點解我冇
明明我firmware版本同signature version都同其他人一模一樣,但唔知點解人有我冇,唔知係咪因為我部AC68U只係A2 version比較舊有關
Update左 firmware就轉到了

點解我冇
明明我firmware版本同signature version都同其他人一模一樣,但唔知點解人有我冇,唔知係咪因為我部AC68U只係A2 version比較舊有關

呢個問題 以前都同辛巴 對比過
有可能機版本問題
想$500買隻router求推介
200M光纖,屋企400幾呎,全屋device都係駁wifi

想$500買隻router求推介
200M光纖,屋企400幾呎,全屋device都係駁wifi

AC58U
架ac58u係唔係冇得熄wifi
要長開

插線位有power制啵

有power冇wifi on/off制

我以前部N12HP係可以將WPS制改成wifi開關制,我相信AC58U都應該得

點改
有冇巴打試過netgear orbi
架ac58u係唔係冇得熄wifi
要長開

插線位有power制啵

有power冇wifi on/off制

我以前部N12HP係可以將WPS制改成wifi開關制,我相信AC58U都應該得

點改

太耐唔記得,睇下係咪「系統管理」->「系統設定」度搞?
岩岩由100mb升左上500mb
屋企個垃圾router最高支援100mb only
所以要買過個
但小弟窮撚 有冇d平平地 正正常常既款式介紹

屋企唔算大 三百零呎左右
五六百蚊左右夠唔夠做

原來有集中post

巴打可以爬下文先
所以要買過個

五六百蚊左右夠唔夠做

原來有集中post

淘個AC68
R7000既你地用緊咩地區 好似話唔同地區會收好或差 真唔真

真,但未必部部ROUTER都係咁
每個國家都有不同WIFI功率限制,美國,加拿大同台灣比較寬鬆。香港,日本,中國地區比功率限制緊D。所以SET左美國,WIFI實際輸出功率係強左。但都唔排除有D ROUTER SET唔同地區WIFI發射強度都一樣,因為佢地可能懶得為每個國家調整發射功率,或者WIFI CHIP根本冇得SET發射功率。

最後當然收得好唔好仍然好睇點擺放,牆身厚度等。

利申做過無線發射產品設計,FCC測試等
R7000既你地用緊咩地區 好似話唔同地區會收好或差 真唔真

每個國家都有不同WIFI功率限制,美國,加拿大同台灣比較寬鬆。香港,日本,中國地區比功率限制緊D。所以SET左美國,WIFI實際輸出功率係強左。但都唔排除有D ROUTER SET唔同地區WIFI發射強度都一樣,因為佢地可能懶得為每個國家調整發射功率,或者WIFI CHIP根本冇得SET發射功率。

較左美國好左5個dbm
以我經驗黎講,如果冇好特殊既要求,用番原廠天線最好。
1. 出面買既天線極難保證質素(我用LAB既ANTENNA TESTER測試過數十條淘寶WIFI天線,有D根本唔係WIFI 用 )
2.原裝ROUTER條天線係最MATCH 部ROUTER,以頻率特性同發射PATTERN而言
3.真係要買, 要小心買到D得2.4G既單頻天線,而家好多ROUTER都係2.4G+5G雙頻,要用番雙頻天線,雙頻天線好似比較少高dBi。
4.高dBi既天線原理好似聚焦鏡咁,其實係將wifi既幅射能量集中左(聚焦左),咁射程就長左。但照射範圍就少左。而wifi發射總功率係不變的。
5.任何情況下都好,唔好router著機既情況下換/拆/唔裝天線。會燒wifi chip。

較左美國好左5個dbm

我部r7800高左10dbm, 用spectrum analyzer 度
其實有冇人用apple個airport? 見佢簡簡單單
利申 只係識好基本嘅wifi知識

用過 無咩野set 係手動開返5g

較左美國好左5個dbm

我部r7800高左10dbm, 用spectrum analyzer 度

小弟正是r7800
所以要買過個

五六百蚊左右夠唔夠做

原來有集中post

華為
所以要買過個

五六百蚊左右夠唔夠做

原來有集中post

華為

支那野有後門都推薦俾巴打
所以要買過個

五六百蚊左右夠唔夠做

原來有集中post

華為

唔好玩啦

而家全部通訊基建器材都係華為
你屋企隻「光貓」都係華為
所以要買過個

五六百蚊左右夠唔夠做

原來有集中post

華為

唔好玩啦

而家全部通訊基建器材都係華為
你屋企隻「光貓」都係華為

乜嘢係「光貓」?
唔會因為成個網絡其中一part有華為牽涉在內就其他部份就放棄唔理吧?梗係守得幾多得幾多,每一樣嘢中間既連繫總有啲阻隔,router同電腦亦有自己獨立既防火牆,當然要盡可能唔用大陸嘢

想入手
見佢又幾靚仔
不過好似用1000MB會食唔晒?
有冇巴打試過netgear orbi

用緊

想入手
見佢又幾靚仔
不過好似用1000MB會食唔晒?

Lan to lan 得5xx左右
無線就同ac68u /R7000相若
我屋企得300呎
行HKBN 1000mb
ASUS 隻AC55U 夠唔夠洗
定要上R7000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞