[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

965 回覆
5 Like 10 Dislike
好難答實你 不如我用自己作例子啦

我當年入職做ba 第一年人工係22k x 12m

第二年加左10%人工 24k x 12m 我考埋CSM

第三年我轉左工 加左24%人工 去到30k + bonus

我諗人工加多少 都好睇行業同領域 e.g bank / si / fin

做si 一定係出手低少少 特別係大公司si

加埋你既profilo 做過幾多pj 有無CSM / PMP cert. 等
Ba 海鮮價來

如果想學programming去analyze financial data, 會建議學python定係R先
而家證券行ba 一年經 廿中k
唔跳嘅話通常出年考到cert加薪幅度有幾多?
真係唔太想跳呢份幾啱做
師兄 ba使唔使tech skill
有tech skill係bonus啦
我冇tech skill
但show到有tech sense都過到interview
不過應該間間唔同
但我係文科底,得3年普通文職經驗,唔知點樣先可以入行
可以試下boc/其他中資啲secondment contract 嗰啲應該最易入
入 Boc 根本唔會學到野
入去只係做 admin
都係拎title一年後跳返正常ba啫
你係行緊da條路啵 唔係ba

如果係da 學左python先
FDM 係幾穩定既入行位 不過成日派你去垃圾公司做admin / infra野

依家teksystem agent 出名垃圾,識有人fg 經依間入保險公司做,公司俾4萬幾請個人,但個fg收得2萬5,最後老世嫌fg太貴,俾4萬幾請番來冇用,炒鬼左,只能講間野食水太深,同埋sell d fg 去senior 位

我都俾依間agent 搵過,見一份工,要2 round interview, 但有6rounds 個agent 同你做嘅interviews , 個agent 仲以為自己係老世同hr, 最尾block 9 jor 佢, 仲打來話可以俾高d錢個offer,叫我唔好take 其他offer
2 round 客公司做嘅interview, 6 rounds 煩9 agent 搵係你做嘅interview
屌,我都做過呢間,佢食水好撚深
我之前收個價係間公司比佢2成都冇
我老細都話唔會再同佢續,直接請我過去算
不過我都係決定唔do
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞