[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

965 回覆
5 Like 10 Dislike
不要說了
唔考慮 contract?
Fdm其實綁兩年又唔知比人派去邊個client做唔做好
Ching 你好呀
我而家做咗一年CCXA嘅UAT Tester
跟私行做Trade System多
就嚟完約想搵QA Role
知唔知邊間Bank 一定唔好去
聽同事講話BOC DBS麻麻

同埋轉Industry係唔係好選擇?
因為想搵間公司學Automation但銀行工太少
Insurance嗰邊好似多啲呢類工
近排Agent係咁問DBS BEA有冇興趣
Ambit 未in但廿中左右,但我有一年Bank 經驗
你情況係點?
BA嘅話唔清楚,我搵UAT QA多
不過記得唔好揀我公司
佢哋走咗好多BA 搵緊救火隊
咁可能要硬哽啲惡頂銀行BA 位
如果你有Tech底,我地嗰度前排好似有開Tech BA
如果想做BA 你要預咗會問你將來崗位嘅product
同埋好多都要support UAT ,中銀更加
如果你做ERP 我諗本身都係e commerce多?
就可能要搵啲e banking嘅工,你應該會有優勢

如果係in core banking嘅
就要知銀行product點運作
AML KYC 呢方面我唔太熟就答你唔到
我試Vendor Trading System Solution 多
想請教下佢嘅工作內容同香港嘅BA大致相同?
呢間係vendor嚟?待遇點樣?
真,我呢邊啲BA or product management team女同事好多model咁款,一係大波S身材一係at least 7-8分靚女樣,department head識玩
拖 中間 再搵工拎offer講數
yo ching
我前排都係in左DBS 但冇offer

自己都in左 mufg 同埋CCBA

我都係第一次搵QA工 唔知實際工作係點..

唔知想學Auto應該去邊行好
但我係隔離QA po見過話做fintec / bank係最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞