[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

965 回覆
5 Like 10 Dislike
做BA要識d咩skills?
唔係 我做咗一年政府projectUAT 再轉銀行

都係試吓 唔得自然會壓價
首選一定Fintech,但一定唔會用新嘢
我公司仲用緊Excel叫我對Data

近排少銀行工真係少 Insurance都少
自己都諗緊要唔要Tester位take住先
想知fg 出嚟有幾多
吹水able
大畢業無返工了1個月, 差啲apply, 聽啲客講multiable 中高位走哂
BA應該對User多 拎Requiment多
QA應該要管埋成個Testing Cycle

本身以為可以做下UAT咁過下日子就得 睇黎諗多左
見到樓上啲師兄講ba 有分3款

而自己第一次接觸ba 尼個role 係係YouTube 睇到有條女分享係Spotify 做ba 既日常(偏向做data analysis 同埋比recommendation), 而自己都覺得幾有挑戰性,所以想入行

但做做下research 先發現原來大多ba 都係跟project, 所以依架有啲迷惘,唔知應該點揀

有冇師兄可以講多dd兩者既分別,例如前景個啲

另外,如果想做financial industry既ba 的話需要準備啲咩先大機入到行

小弟今年grad ,之前讀information management, 識dd technical skill (sql, python, tableau)

希望各位比啲意見,指點下迷津

Btw 係jobsdb 見到好多ba role 都要experience, 同時又得好少 junior 既ba role, 所以係咪應該照試下apply 做ba 先?
你應該直接搵data analyst
FI請好多contract analyst,fg都做得,不過人工福利都唔會太好
我偏向想做 (先做Analysis然後再比Recommendation)既ROLE, 感覺上尼D好有挑戰性

可能岩岩GRAD, 對未來仲好有憧憬, 所以希望可以做一D有存在感既ROLE,
當然唔介意由低做起

師兄們會唔會有咩建議?
DA 都有睇過, 但好似會TECH 好多, 自問programming 得半桶水
自己比較擅長既位係根據Data insight 再比recommendation
條台妹都幾個月無up新片 化完妝係幾靚女
就係個條台妹
搞到我以為BA都係做佢個D野
咁快打返我去現實
其實香港地做金融業同非金融業嘅BA人工可以爭幾遠? 非bba本身冇finance底好似好難pick up啲knowledge同埋入行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞