[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

965 回覆
5 Like 10 Dislike
renew 一定唔多
2-5%左右
出手低
做建行 or 工商好過
.
想問下各位意見 本身如果做緊Account 想轉BA 有咩方法 用bootcamp 定讀書?
入 fdm
又或者揾D ERP/ Accounting system 的BA 工
ps:南洋商業銀行請緊accounting system 的junior BA
可以一試
洗唔洗自學定phyton or 準備定咩去會好D
唔洗
但最好做定 research 睇下BA 做咩
介唔介意我留個tg 有問題想直接問
呢家好似好少Junior Entry既Opening
好多都要3年起步
想問一問
自己讀BA degree 但因為武肺online上堂
走曬堂爛曬grad (degree學SAS為主但完全唔識)
畢業出嚟自己都唔敢搵BA工
無coding底(唔識python. c++)
想問入FDM 係咪好啲嘅選擇可以入返呢行
試下最乞薄的中銀secondment
即係IT Solutions 寫明major bank 果D BA 工
應該會請 junior
BA 都有三款
睇你想做玩 data /dashboard 果款BA
project management 果款BA
定financial analysis 果隻BA

FDM 可以幫你做頭兩款BA
有睇大家話FDM嘅所謂training都係播下片
咁我自己學下嘢再入去係咪好啲
(多謝ching回覆)
自學下sql, BI tools
未聽過 FDM (剛剛已 Google)

做咁耐都無 in 過 candidate 係 FDM
成日同 Accenture 交手,佢哋既BA 質素真係扭蛋咁睇彩數
係咪都係搵agent 做secondment 入?
好似好少見銀行會直接請BA
去集友南商囉
好鐘意請你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞