[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

965 回覆
5 Like 10 Dislike
佢放埋pm 一齊講
以為係講 project officer
owner 同pm 無 tech skill 同domain knowledge
死得仲慘
隨時被 tech team 同 business side 夾爆
利申:做緊apm
學唔學到野睇自己
當年我初入行做boc果陣
只是做admin 野同UAT
但原來admin 野入面好多 regulatory 同operations 的野學
因為入面乜都講規矩同職級

boc 地獄嘅係不平等條約同埋人工
續約加2%都無
早走要賠一個月

另一樣野係佢唔炒人
佢覺得你做到野會狂俾野你做
覺得你廢就會乜都唔俾你做又唔炒你仲續你約咁迫你走
我做果陣返上環有個藍帶合約工阿叔日日返office 訓覺都無俾人炒

同埋你得罪D乜總又是無好下場

反而 workload 就睇你好唔好彩
core banking 日日準時收工
人壽 Digi banking 朝八晚十一
做小永遠都做唔大
人工永遠唔會高
果D flexsystem mutiable 仲出緊三萬蚊請個senior BA
叫佢哋去食屎
做BA 四年無30K 人工
仲衰過返小型會計師樓做 audit
人地 local firm audit 做三年無牌都32k
我條女讀 art
以前做中學TA
依家味一樣係入面做緊BA
仲要轉埋 perm

不過入面長工一年加得2%人工
notice period 三個月
真是揾你做
不過佢地BA 依家叫業務科技經理
個 title 又呃到下人
https://youtu.be/i504Jog-zRI?si=WWjAIOjlZIGXP8k9

想知佢其實有冇料到
佢既course應該幾賣得
我都喺入面做咗一年Contract
啱啱加5%續多咗年
本身仲想R轉Perm但聽完你女友個加幅好似唔太吸引
Notice period三個月好似係今年年頭入職個啲先開始係?

我之前都係做一年contract到半年renew加20%再續半年

新入行個陣0 tech 0 skill對想入行嚟講都算係唔錯既職業訓練所嚟嘅...
2021年入職開始
同埋perm 會多好多workload
以前做過中銀
contract 續都唔會有人工加
見到perm 心諗真心好彩冇做perm
留係個度唔走應該冇今日依個價
不過依家第二間做緊perm 都應該唔會加得多,係workload 仲可以,仲有長期wfh
利:2021年前已走
仲要係唔係做BA 嘅core 野
心諗留係度做埋無聊野
其實做夠一年再續contract加幾多% 上面見到5-20%都有
靚女 實賣得啦
我覺得睇本身人工幾多
有tech 底學野快會著數啲
利:本身識tech
boc 請個fresh ba依加咩價?
只係得一行domain knowledge 都唔可以叫自己做BA,起碼做過唔同行業,先至叫行過business analysis framework
留名睇
係咪中銀先收0tech底新手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞