[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

965 回覆
5 Like 10 Dislike
細 vendor 預左做到仆街
Ching想問入行vendor 一年經轉去銀行 難唔難?使唔使要相關銀行經驗,如果係你推薦入行做地獄BOC 定細vendor 先 求指點Sorry好多問題
boc la
話哂係銀行
Milet 你本身幾多k 去搵下份47k? 呢排market 點?
唔一定

DA 如果入到行,通常係個好跳板
有經驗之後,可以揀跳去做data engineer 或者data scientist
BA 就真係唔係好識,要等其它師兄答

DA/Business Intelligence Analyst ge 話,讀過呢樣野冇話特別大幫忙,除非你讀呢科ge 時候有做過一個完整 project, 由collect business requirement, define metrics, data processing 例如用sql 或者pandas, 然後做到visualisation
咁就會好大幫助

至於點學programming,第一個問題係,你想解決咩問題先
programming language, cloud, visualisation tool 呢D 全部只係工具
當你清楚自要解決咩問題的時候,chatgpt 基本上夠你用
40頭
依排保險多番D
但銀行仲係少
想問insurance易唔易轉去bank?
想問下我呢個情況點部署好
financial analysis個類多數係咩sector?定係講緊同公司啲finance位做?
巴打係指佢哋多數有cpa再出嚟做?
btw你個名
Citi never sleeps
Bonus 頂盡一個月
但學野機會多(如果你吾死的話)
-年經驗(BA?) 你叫價幾多?
18k-20k
一年經 都係 entry post 應該唔難 但BOC 出名惡搞
你而家份工幾多k? 可以試下叫高啲
有冇做緊DB 巴打,五年經PM 行情幾多?
PM 個 salary range 真係好闊 50k - 90k 不等
真心痴撚線⋯我唔會再做同用呢間野既product
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞