[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

965 回覆
5 Like 10 Dislike
17000-18000
仲有間DBS 收
試下問 people bank /Walterpeople 的pinky
做左project assistant 2年想入行ba但0tech 底
多謝大佬
都5-8 年經, call 60k above should be ok ?
BA 普遍都要FI 先加到?
睇下咩類型公司,通常FI 闊綽啲
宜家依間唔係FI,不過都出得起錢
但唔專一個行業會唔會唔熟操作
就算銀行業都好闊,轉工都係轉銀行都係從頭學過。直接講你要學野快
上面我見跳跳下做八年都係50-60k 左右
未必有咁高
做緊logistics BA Junior position 28k x 13
2 yrs exp.
出返去Bank可以叫幾多?有CFA cert
最重要睇經驗,不過BOC over 30k應該唔難入
顏值就係皇道
BA 好project base , 見到好多都係contract 所以先chur 到高人工

好多都contract based
俾得起就係,當然有個別case做到,但大部份應該無

中位數都係睇返 salary report 啦
個別 case 總有
好多都project base , contract 制
si? system integration
經濟唔好SA 做埋BA 野啦
冇tech 底係蝕底,有料咪做Tcon
轉做PM咪又係要做admin 野
根本大打雜黎
不過人工over 60k 做下admin 野我又唔介意
da竟然可以唔洗識coding
以為SQL,python/R呢啲係basic requirements
咁tableau,power bi嗰啲都可以唔洗識?

啲data一大少少用excel已經慢過隻龜+瘋狂hang機,點解可以唔洗識coding
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞