[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

965 回覆
5 Like 10 Dislike
non fi 35k 已經好高
呢啲偏向financial analyst喇喎,Management Accounting野,唔同市面普遍嘅BA

叫唔叫倒上45-50k我諗要睇你有冇考CPA, CFA嗰啲
做左近5年BA,求教,大家覺得考咩cert平又抵玩,CV有d cert填下

PMI-ACP , CBAP ? Scrum Master ,有時間應該都會搵張平既考
係咪因為競爭大左同時位少左?
介唔介意透露下你5年fi exp 而家人工大概幾多到?
邊幾間呀 ? ibm/ big4/ Accenture?
更殘酷ge 現實係
大部分公司ge data quality 都係垃圾級,你頭一年應該係搞清楚邊個table id column 代表d 乜,同係data engineer/ backend engineer 唔鳩理你個陣點樣quick fix 然後交數字

同埋唔係每間公司或者阿頭都會俾你做analysis
簡單D 講,做advance analysis 之前首先係做reporting 如整 tableau dashboard
而好多公司會將reporting 當係DA ge major responsibility, 變相係你第一年後開始變左reporting monkey 而唔係做緊你心目中想做ge 事

如果你真係入行又有interview, 記得問個manager 佢點介定reporting 同 analysis
但cv出現佢地個名之後易揾工好多
位又少左
同時上到去AM 位競爭又多左
可能之前每半年至九個月跳一次工
轉到人地驚左請我
即使我pmp prince 2 ITIL4 ciba psm1 全部齊晒
考牌係咪真係好重要? 應該由邊個入手先?
睇你行咩path

如果想行 PM 條路
pmp/prince 2 二擇
scrum master / agile 最好有 but not a must

其他額外既極其量,會係其他範疇比較打得

過來人,行 dev>ba>pm 條路,而家做緊pm
cert 有pmp, cbap, togaf, safe
眼下無其他資歷既pm都唔少,都係咁做
睇能力多過睇 cert 睇lead過既 project scale

轉太多,pm/functional manager 請人都會再三考慮呢個因素 ,因為一個比較有規模 in term of $ >3M 由0開始既 project 由寫 paper/ proposal到 implementation 約一年,加 budget做下 CR, enhancement ph2 都年幾差唔多兩年走唔甩

做做下走左個人係 project risk 都要花時間 manage
咁data呢?
做既野偏向data 幾有興趣 唔知發展前景點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞