[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(5)

965 回覆
5 Like 10 Dislike
感謝,我睇睇
嚟緊會返ibank ops ba intern 但係自己冇it底 唔係太識coding 冇用過data visualization tools 雖然JD冇話要technical skills 但係驚乜都唔識到時入到去跟唔到 想問咁多位有一個月時間 有咩嘢係可以自學下嘅
power bi
sql 果D
你可以上w3school or youtube學
有台灣人教
Power bi 可以係微軟免費下載
唔該晒師兄
Bank 少啲炒人
保險成日炒人

不過保險易揾工

銀行D tech 就專D
難 replace
尤其是 core banking
DA技術含量點都高過BA吧
DA 如果要識SQL,Python 嗰啲就係
但好多DA 都唔洗識
都係寫下excel formula, 再寫 insights, 而呢part AI 就嚟都做

BA 又好睇邊個domain.
Trading system, Insurance admin system 呢啲相對專嘅BA,技術含量都高架
兩個domain 都唔易無啦啦轉到入去架喎Ching.
肯做出名地獄的Adecco, Manpower 同IT solution 的second mentioned contract 唔難入
做咗5年developer,呢兩年半職ba嘢(被business欽點)做開trading system, 想知如果下份工搵ba工 人工應該點叫 唔太熟ba生態
一年經搵Junior/Assistant BA post應該開幾多好
而家得17k
請教下巴打 有冇建議可以點叫價 定可以照developer價叫6x-7xk
開23k等佢壓
唔過20k 唔做

依家 Manulife 第一個 grade 都23k (經 agent secondment )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞