我好似諗通左

247 回覆
41 Like 65 Dislike
依家啲人又要畫面好 好玩 故事又要好 最好有埋多人連機
BOTW 就係將自由度推到去極點
取捨下就係劇情方面會弱咗
因為以佢呢種可以離開新手村直接去打final boss 嘅玩法係無可能做到正常嘅劇情present

而佢地做得好好嘅一樣野你將林克整到失咗憶
玩家同林克一樣對災厄後嘅世界一無所知
只能靠其他人把口同小量線索去估以前發生過咩事
呢樣野同現實世界要考古個模式好似

有啲人係慣咗啲RPG 係好似睇劇咁陪住個主角冒險, 過關斬將最後打大魔王
佢地接受唔到BOTW 個模式就會覺得無聊
但我覺得只係流派唔同, 無分高低
就好似有人鐘意睇動作片, 有人鐘意睇文藝片一樣
高低只係每一隻game 自己嘅製作水平
都幾認同

批評唔講 只會變左個人口味問題 我傳統Zelda / majora mask fans

但只可以話冇得講”一代不如一代” botw的確係open world做得好

Open world未必係個個人口味 甚至係傳統rpg / 舊gen 對立 但兩樣可以共存點解要分高低
lm
以前都可以去買本攻略既
但唔買真係勁難打
其實有同冇某個類型真係唔係一個問題
科技既推進係會令到某啲野過時,所以就冇再出現,係好正常
問題係新出現既野做得唔好
先會問點解淨係做某一兩樣
如果隻隻都做得好,咁梗係想佢隻隻都做開放世界啦
佢又唔係丫嘛
根本係FANS 向贏哂成件事
你有得入學,有得用掃把飛
仲有得用黑魔法
已經J 到出血
我覺得呢隻係好明白自己既賣點
然後將自己賣點推到極至既作品來
唔係話要將兩個類型分高低
有啲野係可以做成開放世界
有啲野係應該做成開放世界
個問題只係唔係所有野都要整成開放世界
其實藝術好多時只會令小部人有深刻體會
特別係「高級藝術」,係上流社會嘅玩意

反而覺得藝術嘅門檻無咁高,有一個體驗做到超類絕倫就已經係藝術,冇需要做到項項100分先叫藝術

BTW 個人好憎「第九」藝術依個Term,藝術唔需要論資排輩咁上榜
好多人唔知第一至第八係乜,亦唔知點解第九係遊戲
岩岩出隻Jedi 咪係
不過死係drop frame 同彈game度
咁點解Zelda唔可以open world?

其實Octarine of time, Majora Mask 同 Wind Waker 本身已經係半開放

我都覺botw 冇前幾集咁"神", 但唔係因為open world 整衰
佢係嬲緊啲大廠有樣學樣整open world又唔好玩 其實講到尾咪因為呢幾年興 穩陣 實有人肯買囉 亦都係Elden ring爆起嘅原因之一?
師兄寫得好好

唔明點解咁多負評
其實Elden Ring 既開放世界做得已經算係水平以上
I mean open world係隻game可以有咁高討論度同熱度嘅一大原因imo 佢本身高質我唔否認 但銷量咁樣(比souls series以往)一定有其他因素
比起以前既系列
與其係話因為開放世界
不如話係因為易玩左
咁你自己都答左個原因點解咁多AAA大作會open world 就係因為市場接受

我/樓主唔鐘意open world, 唔代表市場其他人唔鐘意同唔肯花時間落去

調返轉諗 如果而家個trend係出返零/舊re 3rd person又會唔會接受唔到?

而家咩genre都有良品 玩自己鐘意既野又唔難
但你呢個講法有啲討論空間喎

玩過ds1-3 + demon souls 就會覺得 Elden Ring 易玩
新玩家連大樹守衛都過唔到

咁事實上對市場嚟講係唔係真係易玩先?

另一個角度係 demon souls remake都係有一定銷量 (當然佢淨係出係ps5點都冇咁高) -> 咁開放世界 + 易玩左未必係銷量高低原因
唔明你另一個角度係想講咩
demon souls remake 完都仲係demon souls 好難玩喎
你想講佢係因為淨出PS5 先銷量唔高定係想講因為佢難所以銷量唔高?
如果真係咁搞競技類真係會仲多
單人game 得返高難挑戰同speedrun 會多口处貝
Demon Souls咁難玩一樣係市場立足到 代表open world同難度唔係銷量高低原因

Wo Long都係好例子
雖然份問卷唔係問咗好多人,但起碼唔係各有各講主觀認為係點
https://www.gamesindustry.biz/why-did-so-many-people-buy-elden-ring-gi-asks

Over 200 gamers responded to this survey, and out of those, 35% said they purchased Elden Ring. 24% said they were entirely new to the genre and had never played a 'Souls-like' game before.

When we asked this group of new players why they were interested in Elden Ring (they could select multiple responses), 80% said it was the open world setting that attracted them this time. 67% said it was the critical reception that won them over, while 28% said it was the result of influencer recommendation (whether via YouTube or social media).

Friend recommendation accounted for 40% of new Elden Ring customers, while 27% were drawn in by George RR Martin's involvement. Other cited reasons included advertising (20%), looking for a new action game to play (6%) and looking for something more challenging (6%).
所以我想講遊戲高質與否同 open world / genre關係唔大 好主觀

現實就係就算舊玩家覺得Elden Ring唔夠前幾代好 新一代玩家接受程度係高同享受open world
同埋呢句幾有想像空間

while 27% were drawn in by George RR Martin's involvement.

Harry Potter都其實好空洞 但無可否認係幾跟原作既game 過去幾年除左Star War都冇類似既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞