我好似諗通左

247 回覆
41 Like 65 Dislike
呢啲睇返唔同人本身個人性格
我呢啲死毒撚成世人最憎就係同人交流
打機係比我投入一個冇真人既世界既窗口
打機都要同人打咁我唔打了
woke文化真係令人卻步 game就係幻想多過現實
竟然而家搞到咁多限制 痴撚線 同中國審查d劇既創作一樣
而家啲game 太難整
成本又太高
死局來
佢地已經OT 都爆先出到咁既半成品
跟住又話要關注勞工權益
你計返個時間如果一隻game 而家開始整,至少要PS6 出之後第二年先有得玩
所以點解有心果啲全部自己出來做indie 算
起碼唔洗為畫面做勁多功夫
同埋單機課金明明係日系開始先
你睇暗榮Bandai果堆game 有邊隻唔係單機game 賣衫
歐美呢方面直頭係太年輕了
不過歐美而家woke 過頭又係真既
希望佢地有幾隻賣得差之後會開始醒
玩家已經用銀包投左票
好多呢類game 一年半年已經收左皮
係唔知點解咁多前車後面啲人都係死都要整
你以為個個都POE 咩
點止得你講嗰兩隻
Scorn / Stray / Bayonetta 3
我唔玩單機game嘅 隨便數都數到幾隻啦
問題係好多人唔係咁諗呢,你睇呢度唔少巴打覺得畫面靚加內容豐富係應份,唔係點解要比幾百,嘩,你有dlc 姐係揾我笨柒…另外最佳玩法當然係買碟,快啲爆機放出去做二手

實話實說,死局
WOKE 文化最慘就係一入左去間 STUDIO 度就番唔到轉頭, 好彩亞洲人唔太受.
你睇吓果隻垃圾 REDFALL 條黑人女主... 未老先衰重話係學生...
係有,但係
好唔好賣先
你同sony 果兩隻比係冇得比
仲有同好多長期在線既遊戲益收都係冇得比
悲係悲喺呢度嘛
認同死局
一係原神咁誇平台持續課金
一係就esports game都係靠持續課金
靠一次性賣copy賺錢既單機game點生存 出dlc賺多幾次又比人話半成品
所以咪話兩類人
精明唔係問題,只係會令你鍾意既野死左咁解
而另一班唔精明既就養起左一大堆廢game
呢個就係我一樓既中心思想
你要本身有實力同整得好(係勁撚好
sony 果堆單機game 咪不停上緊PC 因為好撚賺錢
你唔會留意既只係god of war 同the last of us 果班人捱撚到爆肝但係賺落袋既係Sony 咁解啫
中唔中資同好唔好玩有咩關連

就好似某d路線係坐黨鐵最快 你可以有骨氣唔坐 但唔代表佢唔快
其實我一路唔明woke 同埋用咩膚色人種有咩關係
而且仲要係game 來,電影我都算
game 點解唔可以比人自訂角色

唔打機會死
洗撚哂腦啦,一出世就欠了黑人
goodest logic 清泉 未來靠晒你啦
真係唯有用銀包投票
坐等比目小魚仙爆死
冇得同啲長期營運嘅game鬥㗎喎
人哋真係要成班人喺到做嘢同定期諗新嘢cap水
至於單機game收益低 咁就要多得啲玩家囉
隻game賣貴啲就屌唔夠邊隻邊隻咁神都賣得貴過佢
屌完DLC又屌season pass (暗榮類嘅貴過本體season pass另計)
什至乎格game一隻新人仔賣十幾廿蚊都有人屌
認同緊你喎
定係你終於發現自己戇鳩
其實只係錢嘅問題,精唔精明無關,由上面個例子簡單講就係又要馬兒好 又要馬兒不吃草,講個例子 dlc,朋友群得我一個係決定要玩就通常照買 dlc…大部分無買

我最後一隻實體 game 係 ps2 最後一隻 FF,記得當時近500,最近係街睇吓啲 game 價都只可以搖頭嘆息

要出半完成品你估 game 廠想咩,做做吓唔夠錢都要頂硬上嫁,似前 SFC 年代抄左幾隻都仲頂到,但今時唔同往日,當年 NDS 叫第三廠救星啲人仲未知大獲,仲串緊nds 畫面…

其實同啲人精唔精明無乜關係…
所以咪就係兩類人
一邊係會為左自己爭取最大權益
另一邊唔理自己有冇得益都死課爛課
咁樣只會令呢個世界冇哂好野
鳩估,資金問題
冇辦法
而家做game 係講個量
冇人會再明白以前打機係有幾貴
講來都哂氣
而且而家都已經唔係經濟起飛發達既時候
以前香港係遍地黃金
而家香港都係,但另一種黃金囉
全世界基本上都比QE 玩謝哂
打唔起機係正常
真係只有比人呃去課金既傻仔先係產業支撐者
(利申我都係有玩手機game 既傻仔)
比人改個樣要幾多錢
成隻game 都整到出來啦
因為就係連收返成本都好難
我求其出隻垃圾,蝕咪即刻執咗佢,搏中就發達
好過我十年磨一劍,一樣都係搏,仲要成功嘅機會好低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞