我好似諗通左

247 回覆
41 Like 65 Dislike
唔好咁講我有個friend 成日嫌啲game 貴,一樣課勁多錢落電話驚
係單機game好受舊有方式影響嚟賺錢,喺而家根本冇方法畀細廠run落去
#1條片未睇
其實都覺而家打機冇以前咁好玩,可能因為大多玩法都見過而少左新鮮感

新鮮感係一樣,另一樣就係有深度同內容都幾需要玩家肯代入遊戲世界先有feel。以我為例,我打機要專心投入去感受作者表達緊咩,打出黎效果其實係幾有生活緊係遊戲世,但如果只係星期六日打,咁就會比好多野分心,計住時間休息,咁其實係真係打乜都唔好感。

但以上基本上我冇一個朋友會認同我講,都係覺得我打機打到走火入魔。可以見到基本上普遍都係又要快靚正,咁深度同內容一定會少好多。好多時我推既game佢地都欣賞唔到,話太撚慢,拖。慢慢多人埋單既game會做唔到深度,加上唔係間間廠做game都咁有心,點樣賺錢就點做,搞到一堆連線農既換皮,真心說故事反而食屎。

近期我都不斷諗點為之一隻完美既game,我已經考慮緊如果搵唔到一隻我認為完美既game,咁我死之前會將副身家拎出黎寫一隻game留比世界
我唔係好明佢個標準落喺邊
即係N年前walking dead嗰種?大陸嗰啲仙俠武俠game?
咁日系嗰啲?玩法落後好多但劇情搭夠得唔得?
細廠RUN 到
而家遊戲引擎其實係比以前開放同易用
反而indie 既成本低左好多 (而家仲有AI 幫手寫文本)
問題係大廠全部唔敢冒險,人人都係做同一樣野
啱呀單機玩家要求太高,有啲稍為冇咁好嘅已經等steam特價仲邊有錢賺
你唔追畫面既話其實好多人既身家都夠寫一隻GAME
加油
既然係咁indie遊戲咪滿足咗你要求仲好百花齊放添
錯了,因為我哋乜嘢都經歷過
依家啲人玩嘅只係我哋以前嘅過去
依家係第二代
所以冇前車可鑑
但凡遊戲地圖係一張或者幾張無縫連接既大地圖組成已經係開放世界
呢個PO 好specific 講緊大廠AAA GAME
2月隻歧路旅人2咪係囉 仲要係se整
你都......
有道理.....
隻歧路旅人第一集我已經覺得係垃圾
佢係垃圾但係賣到大作咁貴
而唔係整得好既大作
如果係咁你定嘅標準都好窄
窄到我覺得根本就代表唔到單機,只係一個細嘅遊戲種類
咁一個種類自然有一代人鍾意,新一代唔鍾意又有乜出奇
同品味無關
!即中學睇到女人個波你就扯到硬
而家?~~~
啱呀,所以我好討厭god of war無啦啦由第4集轉左做開放世界,每啦啦唔知做乜鳩要撐船仔
無玩2? 超進化喎 好過第一集好多
大廠講搵錢㗎嘛有乜難明
好簡單,將啲3A作提升到二三千,你買唔買?
咁新god of war 又唔係開放世界
佢係metroidvania 啫
睇你咩game
至少zelda botw 同埋god of war ps4-5 呢兩隻我會願意用3000 蚊埋單
仲有舊底三隻mass effect, skyrim都係
實際上近年最滿意都係呢啲

成個PO 係講緊單機單線
最多十零個鐘就玩得完
冇其他地方可以探索既遊戲
就只係講緊佢地既消失
同埋講緊點解乜鬼都要整個開放世界大地圖去吸引人
難以置信
第一集比佢伏到HIHI 仲點會買
得閒搵隻二手試下囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞